Vlada TK: Kreditna linija od 25 miliona KM za privrednike uz najpovoljniju kamatnu stopu u BiH

U četvrtak bi konačno trebao biti potpisan ugovor između Vlade TK i Sparkasse Banke, čime će biti omogućena realizacija kreditne linije vrijedne 25 miliona i 100 hiljada KM za privrednike na ovom području. Ograničenje po aplikantu je maksimalno do 2 miliona KM. Kamatna stopa će, zahvaljujući sredstvima kantonalne Vlade za privrednike iznositi 1,2 odsto, što je najbolji program ove vrste u FBiH, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona. Između ostalog utvrđen je i Prijedlog Zakona o naučno-istraživačkom radu, koji uprkos tome, što je 45 dana bio u javnoj raspravi, nije dobio niti jednu sugestiju od visoko školskih ustanova.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na tekst Ugovora o pružanju usluga plasmana kreditnih sredstava, uz subvencioniranje dijela kamatne stope privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona. Ugovor će biti potpisan sa Šparkase Bankom, odabranom na javnom pozivu. Kreditnom linijom je obezbijeđeno 25 miliona i 100 hiljada KM, a kamatna stopa za privrednike će iznositi 1,2 posto. To ovaj program čini najboljim u državi, rečeno je na press konferenciji i Vladu Tuzlanskog kantona čini pionirom u ovakvom načinu pomaganja privredi.

Prihvatanjem teksta Aneksa II Ugovora o upravljanju sredstvima za podršku poduzetništvu putem Garantnog fonda, kantonalna Vlada je nastavila uspješnu saradnju sa Udruženjem za razvoj NERDA. Ovim ugvorom osigurat će se nesmetan rad Garantnog fonda u narednih deset godina. Iako je kamatna stopa Fonda trenutno na 6, 29 odsto, čestim subvencijama od strane Vlade TK više od 60 odsto kredita dodijeljeno je  po subvencioniranim kamatnim stopama od 3 do 4 odsto. Procjenjuje se da su ove investicije, putem Garantnog fonda omogućile firmama da zadrže više od 2.600 postojećih radnih mjesta, te stvorile uslove za zapošljavanje više 900 novih radnika.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila prijedlog Zakona o naučno – istraživačkom radu Tuzlanskog kantona kojim se, između ostalog, uređuje sistem naučno-istraživačkog rada u Tuzlanskom kantonu, ciljevi i načela, planiranje i ostvarivanje općeg interesa u naučno – istraživačkom radu te uslovi osnivanja i rada organizacija koje obavljaju tu djelatnost. Za njegovo provođenje, potrebna su dodatna finansijska sredstva  u početnom maksimalnom iznosu od 149 hiljada KM. U javnoj raspravi, nacrt ovog zakona je bio 45 dana.

Donesena je i Odluka o dodjeli koncesije za eksploataciju mrkog uglja na eksploatacionom polju „Đurđevik“ i „Višća“ u općini Živinice na period od 20 godina Rudniku mrkog uglja „Đurđevik“ . Jednokratna koncesiona naknada za ovaj period od 20 godina iznosi 210 hiljada KM u 60 mjesečnih rata. Inače, ovaj rudnik je u prethodne dvije godine uplatio oko 2 miliona KM pa je zbog dobrog odnosa ali i značaja za općinu Živinice ponuđen novi ugovor.

Inače, u kantonalnom Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva ističu da svi koncesionari rade u skladu sa zakonom i redovno izmiruju obaveze. Tuzlanski kanton je i lider u BiH u naplati koncesija.

Vlada TK danas je donijela Odluku o odobravanju iznosa subvencije troškova smještaja i ishrane studenata u studenskim centrima u Federaciji BiH. Subvencioniranje će se vršiti za period od 15. septembra ove godine do polovine jula naredne godine. Za ovu namjenu Vlada Tuzlanskog kantona je u Budžetu planirala ukupno 272 hiljade KM što iznosi 219 KM po studentu mjesečno. Osim toga, Vlada Tk je prihvatila i pozitivno ocijenila Izvještaj o radu Kantonalne agencije za privatizaciju u prvoj polovini ove godine.

Sagovornici:

Srđan Mićanovič, ministar industrije, energetike i rudarstva TK

Osman Puškar, ministar razvoja i poduzetništva TK

Zlatan Muratović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK

 

 

 

Pročitajte...