VIDEO: Vlada TK obezbjedila dodatna sredstva za pravosudne institucije u koje se godinama nije ulagalo.

Uz nova izdavanja na jednoj od posljednjih sjednica Vlade Tuzlanskog kantona kapitalna ulaganja u pravosudne institucije dosegla su najveći nivo u odnosu na posljednje četiri godine. U rekonstrukciju i osavremenjavanje pojedinih  pravosudnih insitucija godinama nije ulagano.  Na području TK je 14 pravosudnih institucija. Uz resorno ministarstvo tu je 8 općinskih sudova, Kantonalni sud, Kantonalno pravobranilaštvo , Tužilaštvo TK  te Odgojni centar i Zavod za pružanje pravne pomoći.  Ovogodišnji iznos od oko 590 000 KM za investicijsko održavanje bit će raspoređen po prioritetima za djelovanje, a razloga za radovanje između ostalih, imaju građani Živinica.

„Sami građani Živinica znaju u kakvom stanju je zgrada njihovog suda, žao mi je što nemamo mogućnosti da uradimo potpunu rekonstrukciju ali evo Općinski sud u Živinicama i Lukavcu zahtjevaju hitnu intervenciju“ – kazala je Una Harčin, ministrica pravosuđa i uprave TK.

Građani imaju pravo da uživaju adekvatne usluge pravosuđa u ovoj zemlji i sve što poduzimamo poduzimamo u korist građana , kaže resorna ministrica.

Prije nešto više od godinu dana u Tuzli je otvoren jedan od najljepših i najsavremenijih sudova u BiH. Možda ne možemo dostići takav nivo ali ćemo nastojati da ovaj tempo zadržati i u idućoj godini te investirati i u ostale pravosudne institucije u TK, naglasila je ministrica Una Harčin. 

(RTVTK)

Pročitajte...