Vlada TK podržala Plan poslovanja Aerodroma Tuzla u 2019. godini

Vlada Tuzlanskog kantona održala je posljednju radnu sjednicu u 2018. godini. Poodsjetimo u proteklih pet radnih dana ovo je treća sjednica. Tokom nje je Vlada donijela važnih odluka; među kojima su: saglasnost na Plan poslovanja Aerodroma Tuzla za 2019. godinu, potom na Pravilnik o plaćama, naknadama i drugima primanjima Odgojnog centra Tuzlanskog kantona, izmjene Pravilnika o osnovama i mjerilima za utvrđivanje plaća i drugih ličnih primanja radnika sudova i kantonalnog tužiteljstva, kao i visinu troškova polaganja stručnog ispita.
Međunarodni aerodrom Tuzla u 2019. godini namjerava prevesti 624 hiljade putnika što je uvećanje za 6% u odnosu na ovu godinu. Osim toga, to će biti prva godina u kojoj će se Aerodrom samostalno finansirati. Biće to i godina u kojoj planiraju okončani veći dio radova na terminalu i pristupnim platformama. U Upravi aerodroma planove za 2019. godinu smatraju realnim. Prema Informaciji o proizvodnji slane vode kao osnova za razvoj hemijske industrije Tuzlanskog kantona tokom 2018. godine Rudnik soli je proizveo
3 i po miliona kubika slanice. Vlada je u nastavku sjednice, dala saglasnost na više odluka. To se prije svih odnosi na visinu troškova polaganja stručnog ispita nastavnika, stručnih saradnika, saradnika i odgajatelja u ustanovama predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, internatima i domovima učenika na području Tuzlanskog kantona, i to u iznosu od 150 KM u prvom roku, te dodatnih 75 KM u ponovljenom ispitu. Odlukom je izmijenjen Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u ovoj godini, te je data saglasnost na Odluku Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak o Izmjenama Programa raspodjele sredstava subvencija za djecu, učenike i studente za 2018. godinu.
U cilju realizacije Programa ulaganja sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede u 2018. godini, Vlada je, uz ostalo, dala saglasnost na odluku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o odobravanju ukupno 90 hiljada KM za finansiranje troskova izrade studije i projektne dokumentacije regulacije i uređenja korita na vodotocima druge kategorije na području općine Kladanj, te za finansiranje troškova izgradnje vodovoda u općini Srebrenik.

 

Pročitajte...