Vlada TK: SDBiH neodgovornim saopćenjima unosi nemir među građane

Vlada Tuzlanskog kantona poziva Socijaldemokrate BiH da neprovjerenim i nepotpunim informacijama ne unose bespotrebni nemir među građane. Članovi Vlade TK vakcinisani su prema rasporedu i epidemiološkim preporukama, na redovnim vakcinalnim punktovima i vakcinama koje su u datom trenutku bile raspoložive. Neke od tih vakcinacija, poput one ministra obrazovanja i nauke Elvisa Barakovića pratili su i mediji.

Umjesto da konstruktivnim prijedlozima i društveno odgovornim ponašanjem stimulišu proces imunizacija i vakcinacije građana Socijaldemokrati BiH i nastoje unijeti zabunu među građane i bez ikakvih argumenata preslikati situaciju iz Sarajevskog kantona u Tuzlanski.

U vezi sa jučerašnjim saopćenjem ove političke partije u kojem bez ikakvih argumenata navode da su određene vakcine „misteriozno nestale“, obavještavamo dušebrižnike da niti jedna doza vakcine u Tuzlanskom kantonu nije misteriozno nestala i da se svakoj dozi vakcine koja je došla na naš kanton veoma dobro zna trag.

Između ostalih doza koje su pristigle u naš kanton, 16. i 17. augusta u naš kanton došlo 600 doza vakcine proizvođača Pfizer BioNTech, te 2.000 doza proizvođača Sinopharm. Ove doze su, spram iskazanih potreba vakcinalnih centara, raspoređene domovima zdravlja na području našeg kantona, koji su odgovorni za dalju aplikaciju vakcina.

Prema informacijama iz Zavoda za javno zdravstvo TK, svih 600 doza vakcine Pfizer je dostavljeno za potrebe II doze, odnosno revakcinacije. Imajući u vidu da su domovi zdravlja izrazili potrebu za ukupno 1.380 doza vakcine ovog proizvođača za potrebe II doze vakcine, ostaje potreba da se i iz narednih kontingenata ove vakcine koji dođu u naš kanton osigura preostala količina od 780 doza za revakcinaciju. Za iste potrebe usmjereno je i 2.000 doza vakcine proizvođača Sinopharm.

Kao prilog ovoj tvrdnji dostavljamo tabelarni pregled domovima zdravlja dostavljenih količina, te pozivamo Socijaldemokrate da paušalnim tvrdnjama ne dezavuiraju javnost.

 

Pročitajte...