Vlada TK zadužila ZZO da iznađe ukupno 2 miliona KM za unapređenje zdravstvene zaštite

Vlada TK je na danas održanoj sjednici prihvatila Informaciju o radnom angažovanju medicinskog kadra i neophodnog nemedicinskog osoblja u javnim zdravstvenim ustanovama na području našeg kantona. Također, Vlada je prihvatila Zahtjev Kantonalnog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za odobravanje finansijskih sredstava iz Budžeta Federacije BiH za 2021. godinu, a za potrebe realizacije IV faze sanacije brane na jezeru Modrac.

Novinarka: Devleta Brkić

U cilju rasterećenja uposlenika u javnim zdravstvenim ustanovama na području našeg kantona Vlada je krajem marta zatražila od Ministarstva zdravstva, Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povrataka, Službe za zapošljavanje, te Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona da sagledaju finansijske i druge mogućnosti za radno angažovanje medicinskog kadra i neophodnog nemedicinskog osoblja. Shodno podacima prikupljenim od zdravstvenih ustanova, Vlada je usvojila većinu zahtjeva, odnosno ocijenila ih kao opravdane, te zadužila Zavod zdravstvenog osiguranja da iznađe ukupno 2 miliona maraka za unapređenje zdravstvene zaštite primarnog, sekundarnog i tercijarnog nivoa u cilju finansiranja programa vakcinacije do 31.12.2021.godine.

– Služba za zapošljavanje TK dostavila je informacije koje su tražene, s tim što je doatvaljena i informacija da bi se moglo u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje FBiH pokrenuti određeni programi zapošljavanja odnosno sufinansiranja zapošljavanja po posebnim spoecijaliziranim programima u ovoj godini. Pri čemu bi se mogla angažovati sredstva do 500 KM po jednom radniku i to na period od 12 mjeseci, kazao je ministar zdravstva Božo Jurić.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila i Zahtjev Kantonalnog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za odobravanje finansijskih sredstava iz Budžeta Federacije BiH, a za potrebe realizacije IV faze sanacije brane na jezeru Modrac. Od Vlade Federacije BiH zatraženo je da osigura nedostajućih 600,000 KM. Tuzlanski kanton je već osigurao 550.000 KM, dok je za prve tri faze Kanton uložio više od 5 miliona KM. Kako je danas istakao resorni ministar Vahidin Smajlović za projekat IV faze sanacije brane Modrac spremna je sva potrebna dokumentacija.

– Od 2015. godine nažalost nije se radilo na završetku ove četvrte faze sanacije brane Modrac. Mi smo stavili kao prioritet da u ovoj godini otpočnemo sa aktivnostima kako bismo u potpunosti završili aktivnosti sanacije brane i doveli je u potpunu funkcionalnoist, dodao je ministar Smajlović.

Na danas održanoj sjednici Vlada je, između ostalog, utvrdila način i uslove raspodjele sredstava prikupljenih od naknade za zakup sportsko-privrednih lovišta na području Tuzlanskog kantona. Za uanpređenja lovstva izdvojeno je 65.000 maraka.

(RTVTK)

Pročitajte...