Vodosnabdijevanje u TK

Izrazito sušno ljeto donijelo je mnogo problema u vodosnabdijevanju građana Tuzlanskog kantona. Najteže stanje je u općinama Sapna i Kladanj. Provjerili smo kakve su mogućnosti da se trenutno stanje popravi, hoće li kišni period bar djelimično utjecati na postojeće stanje, te kakvo je stanje u još nekoliko lokalnih zajednica Tuzlanskog kantona.
U odnosu na prethodnu sedmicu vodosnabdijevanje u Sapni se može ocijeniti stabilnijim, čime su stvoreni uslovi za početak nove školske godine, kaže načelnik Zudin Mahmutović.
“Mi smo dobili bolje snabdijevanje iz nekih drugih izvorišta kao naprimjer Vitinica i možemo iz te mjesne zajednice da premostimo dodatne količine vode u ove dvije mjesne zajednice gdje su nam presušila izvorišta”,navodi Mahmutović.
Dogovoreno je da Komunalno preduzeće „Sapna“ i dalje vrši redukcije spram potreba škola.
“Kada su djeca u školi da imamo vodu a onda da vršimo redukciju poslije završetka nastave. U slučaju da nam fali vode obezbijedili smo cisterne pred školok da možemo početi sa školom. Malo je bolje stanje ali i dalje dva izvorišta, Kaliko i Ploče su nam u vrlo lošoj situaciji”, ističe Mahmutović.
Općina Kladanj sa 45 naselja i sa jako složenim sistemima za vodosnabdijevanje već dugo vremena ima problema, naročito uže gradske zone koja se vodom snabdijeva sa dva izvorišta.
“Općina Kladanj je opterećena kreditnom obavezom za vodovod Gluha Bukovica u periodu od 2014. do danas plaćeno je skoro milion devetsto devedeset šest hiljada KM. a ćalost ostaje obaveza još blizu milion i to nam pravi velike probleme u smislu bržeg i adekvatnijeg reagovanja na unapređenju vodovodnog sistema”, izjavio je Jusuf Čavkunović, načelnik Kladnja.
Za potpuno rješavanje problema užeg dijela općine potrebno je oko sedam miliona KM. Plan je da se u narednom periodu radi i na unaprijeđenju preduzeća „Komunalac“ u cilju boljeg vodosnabdijevanja Općine Kladanj u narednim godinama.
Tokom sušnog ljeta Gračanlije nisu oskudijevale sa vodom, kaže Jasmin Mulavdić, tehnički direktor JP „Vodovod“ Gračanica. Problem sa kojim su se suočavali u ovom preduzeću je neracionalna potrošnja, kao i lošije snabdijevanje pojedinih mjesnih zajednica.
“Tako da smo morali upozoravati na neracionalnu potrošnju, zalijevanja, punjenje bazena. Uspjeli smo i još uvijek je takva situacija obezbijediti kontinuirano snabdijevanje bez redukcija i mi se nadamo da će tako i ostati.Što se tiče seoskih vodovoda tu je situacija dosta šarolika i uglavnom se ogleda u lošijem snabdijevanju sa redukcijama. Tu se se posebno ističe u Lukavici koja nema dovoljne količine vode i neodržavane mreže i starih sistema za vodosnabdijevanje”, pojašnjava Jasmin Mulabdić, tehnički direktor JP „Vododod“ Gračanica.
U Čeliću su zbog suše uvedene redukcije u svim mjesnim zajednicama. Trenutno je situacija nešto povoljnija. Kišne padavine daju nadu da će se u skorije vrijeme krenuti sa redovnim snabdijevanjem, kazala je Amra Šadić, direktorica JKP „Čistoća“ Čelić. Sušom i nestašicom vode nisu bili pošteđeni ni građani Živinica
“Imali smo redukcije od 20 do 6 sati ujutro. U proteklom periodu situacija sa vodosnabdijevanjem je bila baš, baš teška obzirom da smo imali velike potrošnje vode. Trenutno je stanje dosta bolje”, kaće Adnel Taletović, direktor JP Vodovod i kanalizacija Živinice.
U ostalim dijelovima Tuzlanskog kantona građani su bez problema imali isporuku vode. Trba reći da će klimatske promjene u našoj regiji izazvati još više temperature, suše, i poplave. Na to već duže vrijeme upozoravaju klimatolozi. Poruka je to za sve nas. Onima koji su nadležni u preduzećima za vodosnabdijevanje za dugoročne planove prevazilaženja problema, a nama, potrošačima da svakim odvrtanjem česme razmislimo o neracionalnoj potrošnji.