Volfgang Petrič: Brisel razmatra da Dodiku zabrani ulazak u EU

Austrijski diplomat i nekadašnji visoki predstavnik u našoj zemlji Volfgang Petrič (Wolfgang Petritsch) kazao je u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz” kako je on posebno zabrinut zbog cjelokupne situacije u Bosni i Hercegovini nakon još jedne političke krize, izazvane u manjem bh. entitetu, a sve zbog odluka Ustavnog suda BiH.

Kao što je poznato, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na zasjednju prošlog ponedjeljka zaključke u kojima se, između ostalog, navodi i blokada svih institucija BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Direktni napadi

– Ja sam i pokrenuo uspostavu sudova u BiH i zbog toga sam dodatno zabrinut zbog svega onoga što je uslijedilo u Republici Srpskoj. Prema mome mišljenju, ovo je jasan atak na Dejtonski sporazum – kaže Petrič.

Osvrćući se na izjave o mogućoj secesiji i otcjepljenju Republike Srpske, bh. entiteta, Petrič ističe da se radi o direktnim napadima i kršenju Dejtonskog sporazuma.

– Svojim potezima i najavama secesije on, ustvari, napušta sve odredbe Dejtonskog sporazuma, što kao posljedicu ima i upitan status entiteta RS. Stvarno se pitam šta se može dogoditi i kako će međunarodna zajednica reagirati. Ured visokog predstavnika u BiH još ima moć i zadatak da nametne da se poštuju sve odredbe iz Dejtona, a samim time i Ustav – navodi Petrič.

Upitan da prokomentira je li došlo vrijeme da visoki predstavnik u BiH koristi bonske ovlasti protiv ovakvog antidejtonskog djelovanja Milorada Dodika, naš sagovornik smatra da postoje i ostale metode koje bi se nametnule lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

– Cjelokupna međunarodna zajednica mora odmah reagirati. Prošlo je nekoliko godina kako se prešla crvena linija, ali se, nažalost, nije reagiralo na pravi način – potcrtava Petrič.

  • “> Volfgang Petrič - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Volfgang Petrič Foto: Avaz

Crvena linija

Petrič nam je otkrio da se u Briselu, prema njemu potvrđenim informacijama, pripremaju nove sankcije protiv Milorada Dodika.

– Kao što se zna, Dodik je već na crnoj listi SAD. Informiran sam iz Brisela da Evropska unija ozbiljno razmatra da gospodinu Dodiku zabrane vizu, odnosno ulazak u EU. Ne znam hoće li se to dogoditi, ali ćemo sve vidjeti uskoro – zaključuje Petrič. 

Ne smije djelovati protiv BiH

Na pitanje vjeruje li da iza novonastale krize u BiH stoji Beograd ili Moskva, Petrič smatra da nije tako.

– Ovo je projekt gospodina Dodika. Kao član Predsjedništva BiH koji priziva secesiju, to znači da je on u direktnom sukobu, jer on, kao predsjednik, mora da brani državu i njen integritet i suverenitet. Ne smije djelovati protiv BiH. Ako se nastavi ovako, onda smatram da on mora biti smijenjen, odnosno opozvan sa mjesta člana Predsjedništva BiH. Istovremeno, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istaknuo je nekoliko puta da se sve radi u skladu sa zakonom i to je suprotno od želja Dodika. S druge strane, Vladimir Putin zainteresiran je da oslabi Evropsku uniju na Balkanu i zato potiho podržava Dodika. Ali, neće riskirati da uđe u otvoreni obračun s Briselom i Vašingtonom – zaključuje Petrič.

(RTVTK/AVAZ)

Pročitajte...