VSTVBiH imenovao nositelje pravosudnih funkcija

Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) je, tijekom drugog dana sjednice, koja se održava 23. i 24. svibnja 2018. godine u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nositelja pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Bosne i Hercegovine imenovan je Miloš Babić, na poziciju dodatnog suca Suda Bosne i Hercegovine.

Istodobno, na nivou Federacije Bosne i Hercegovine imenovani su – Rusmira Kudić i Vlatka Ivaniš, na poziciju sutkinja Kantonalnog suda u Bihaću, Neri Mišetić, na poziciju sutkinje Kantonalnog suda u Mostaru i Emir Komić, na poziciju suca Općinskog suda u Cazinu, te Antonela Đaković, na poziciju dodatne sutkinje Općinskog suda u Tuzli i Aida Talam, na poziciju stručnog suradnika Općinskog suda u Travniku.

Na nivou Republike Srpske, imenovani su Ljiljana Bošnjak-Glizijan, na poziciju sutkinje Vrhovnog suda RS, Duško Bojović, na poziciju suca Vrhovnog suda RS, a Mediha Džemalić, na poziciju sutkinje Okružnog privrednog suda u Bijeljini.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata, stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri, sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani dodatni sudac u Sudu Bosne i Hercegovine će stupiti na dužnost 1. lipnja 2018. godine, dok će ostali novoimenovani nositelji pravosudne funkcije stupiti na dužnost 1. srpnja 2018. godine, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Pročitajte...