VTK BiH: Bilježi se oporavak bh. privrede

Pokazatelji vanjskotrgovinske razmjene u prvom polugodištu ove godine u odnosu na isti period prošle godine pokazuju oporavak ekonomske aktivnosti. Uzimajući u obzir da je prethodna godina bila teška zbog globalne pandemije, obim te razmjene povećan je za oko 24 posto, kažu u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine.

Izvoz iz BiH u šest mjeseci iznosio je oko 6,7 milijardi KM i veći je za 1,55 milijardi KM, odnosno 30,53 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz iznosio oko 9,8 milijardi KM i veći je za oko 1,58 milijardi KM, odnosno za 19,33 posto u odnosu na prvo polugodište lani.

Najznačajniji partneri u vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH, su zemlje EU, zatim zemlje CEFTA-e, EFTA-e, a na ostalim tržištima, najveći ostvareni obim vanjskotrgovinske razmjene je sa Turskom i Kinom. Ukupan uvoz iz EU u BiH u tom periodu iznosio 6,58 milijardi KM i veći je za skoro 21 posto u odnosu na prvo polugodište prošle godine, a najznačajniji partner je Hrvatska sa kojom je obim razmjene iznosio 2,43 milijardi KM, a pokrivenost uvoza izvozom sa tim susjedom narasla je na oko 62 posto. EU je i dalje najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH sa ukupnim učešćem od 74 posto.

Povećanje obima vanjskotrgovinske razmjene BiH bilježi i u tekstilnom sektoru, agroindustriji i prehrambenom sektoru, a drvni sektor ostvario suficit u robnoj razmjeni od 726 miliona KM.