Vučić i Izetbegović smatraju da će Srbija i BiH riješiti granična pitanja

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, komentirajući neriješena granična pitanja između BiH i Srbije, kazao je u utorak u Mostaru kako misli da se ta pitanja mogu riješiti i da to neće biti kamen spoticanja između dvije zemlje na putu ka EU.

– To je 373 kilometra granice i stvarno mislim da to možemo riješiti – kazao je predsjednik Republike Srbije nakon trilateralnog susreta u Mostaru, dodavši kako će o tom pitanju nastaviti razgovarati te da su već spremili jedan prijedlog bh. strani.

– Mislim da su pojedini predstavnici u BiH, odnosno dvojica od trojice članova Predsjedništva BiH, bili skloni da taj prijedlog prihvate. Mi ćemo nastaviti raditi na tom pitanju i dali smo najkonkretnije prijedloge, a to nisu prijedlozi koji su Srbiji najviše odgovarali – kazao je Vučić

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je kako je ovo pitanje sa Srbijom u interesu i BiH i Srbije te da će biti riješeno.

On je postavivši pitanje hoće li to biti riješeno u idućih sedam mjeseci odgovorio teško jer, kako je ocijenio, svaki se problem diže na kvadrat u ovim predizbornim mjesecima.

– Mislim da se može naći rješenje da svi budemo zadovoljni kada je u pitanju granica Srbije i BiH – istaknuo je Izetbegović.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović kazala je kako je sa Srbijom dogovoreno da će pregovarati bilateralno još dvije godine , a ako to ne uspije i ne pronađe se rješenje, obratit će se nekom međunarodnom pravosudnom tijelu.

– Kad je riječ o granici s BiH, 1999. godine potpisan je sporazum koji nije ratificiran, međutim on je u privremenoj provedbi i on se primjenjuje. Držim da treba nastaviti razgovor o granici kroz mješovite komisije i u budućnosti ukoliko ne uspijemo tražiti modele međunarodne pomoći kroz međunarodna pravosudna tijela – istaknula je hrvatska predsjednica.