Vujović: Sve dok je u TK na snazi odluka Vlade TK, o nastupanju vanrednih prilika, ne postoji mogućnost održavanja zvaničnih sjednica Skupštine TK

Nova većina u Skupštini Tuzlanskog kantona, koju čine 18 zastupnika SDP-a, PDA, Naše stranke i SBB-a, najavila je da će u utorak održati sjednicu Skupštine TK. Na protokol ovog tijela još uvijek nije stigao zvaničan poziv, niti je započeta uobičajena procedura za održavanje sjednice.

Sve dok je u TK na snazi odluka Vlade TK, koja je sukladno situaciji od 31. decembra, regovala i proglasila nastupanje vanrednih prilika, ne postoji mogućnost održavanja zvaničnih sjednica Skupštine TK, kaže u izjavi za RTV TK Žarko Vujović, predsjednik Skupštine. Jedna od mogućnosti jesu dogovori sa 18 zastupnika Skupštine TK, koji bi se odnosili na dalji rad ovog tijela.

– Međutim, da bi došlo do toga morate shvatiti da su preduzete određene aktivnosti. Naime, po ovom pitanju se mora očitovati i događajima od 31.12. 2020. godine, organi OHR-a, Visoki predstavnik… Sve do tada bilo bi suludo to raditi – naglašava Vujović.

U našu redakciju danas je stiglo i saopštenje za javnost, kojeg potpisuje Parlamentarna većina od 18 zastupnica i zastupnika u Skupštini TK, koji navode da je Vlada TK uvođenjem vanrednog stanja izvršila, kako navode, državni udar. S tim u vezi, podnesene su krivične prijave protiv, kako kažu, smjenjenog predsjednika Skupštine TK Žarka Vujovića i smjenjenog premijera TK Denijala Tulumovića. Navode i da skupštinska većina od 18 poslanika niti u jednom trenutku, u toku i poslije, održavanja legalno sazvane i održane sjednice Skupštine TK nije upotrijebila fizičku silu, navodi se u saopštenju. Podsjećamo, krivičnu prijavu su u čevrtak uputili i Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK i Denijal Tulumović, premijer TK protiv Dževada Hadžića, Slađana Ilića, Senada Alića, Selima Bešlagića, Nedžada Hamzića i Lejle Vuković koja je i zakazala sjednicu Skupštine na zahtjev 18 zastupnika.

– Moraju nadležni organi da se očituju. Na kraju krajeva, podnesene su i krivične prijave prema organima i kada se oni očituju o tome, da vidimo kakav je njihov stav, okolnosti će se sigurno promijeniti – kaže Vujović.

Vujović napominje da sjednicu Skupštine može sazvati samo predsjednik ili neki od zamjenika, ukoliko je predsjednik odsutan ili ako ne želi. Na Dnevnom redu Skupštine naći se svi svi akti koje Vlada TK u međuvremenu usvoji, a shodno ranije donesenoj odluci o nastupanju vanrednih prilika.

– Ne zaboravite, slična situacija je bila u aprilu kada je vladala pandemija corona virusa i ne vidim razloga za paniku, te ne vidim mogućnost da oni koji sebe smatraju da su vlast sazovu sjednicu Skupštine.

Zakonske i poslovničke mogućnosti, naglašava Vujović, nalažu da sazivanja sjednice neće biti dok se ne promijene okolnosti, koje su dovele do toga da se aktivira član 45. Ustava TK. Sve odluke donesene mimo toga, nemaju pravnu snagu, podsjeća Vujović.