Da li će doći do rekonstrukcije Vlade TK?

Nakon što su u oktobru smjenjena dva ministara u Vladi TK, a Savez za bolju budućnost Tuzlanskog kantona zvanično prestao biti dio pozicije u Skupštini TK, pitanje funkcionisanje Vlade TK vrlo je aktuelno. S druge strane potrebno je ispoštovati i mišljenje Ustavnog suda BiH, koja se odnosi na zastupljenost predstavnika Hrvatskog naroda u sastanu Vlade TK… S obzirom na vanrednu situaciju koja je proglašena na TK te aktuelnu političku krizu, da li će doći do rekonstrukcije Vlade TK?

U oktorbu je Skupština TK smijenila dva ministra Vlade TK. Smijenjeni su ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić i ministar za rad i socijalnu politiku i Admir Hrustanović.

– Na njihovim mjestima rade po ovlaštenju Premijera TK uposlenici u određenim ministarstvima, znači u Ministartstvu uprave policije i u Ministartsvu za rad socijalnu politiku i povratak – kaže Denijal Tulumović, premijer TK.

U Vladi TK su i dva ministra iz SBB-a, stranke koja je napustila Skupštinsku većinu, ali ne i Kantonalnu vladu. Ministri iz ove političke stranke, nisu prisustvovali vanrednoj sjednici Vlade TK 31.12. 2020, ali prvog radnog dana ove godine jedan ministar je došao na posao, dok je drugi na godišnjem odmoru, za koji je zahtjev podnesen u prethodnoj godini i to je bilo planirano u radu Vlade TK, kaže nam premijer Tulumović.

– O principijelnosti SBB-a trebali bi pitati njihove zastupnike, koji su u prethodnom periodu izložili svoje ljude koji sjede u Vladi TK na taj način što su i dalje nastavili ministri da rade, a što zastupnici u Skupštini TK nisu podržavali rad Vlade u sadašnjem sazivu. To je po meni jedna maksimalna neprincipijelnost – naglašava Tulumović.

Sredinom prošle godine Ustavni sud FBiH donio je mišljenje prema kojem je rad Vlade Tuzlanskog kantona ocijenjen neustavnim zbog činjenice da u svom sastavu nema ministra iz reda hrvatskog naroda. Na rješavanje ovog pitanja čekat će se dok Skupština TK, koja imenuje ministre, ne počne da radi u punom kapacitetu. Trenutno stanje u Vladi, otežava njen rad, ali i dalje postoji kvorum za nesmetano donošenje odluka.

Pročitajte...