WHO: Vakcina protiv koronavirusa mora biti dostupna svima širom svijeta

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je prilikom iznošenja planova za ubrzanje rada na borbi protiv koronavirusa istakla da sve nove vakcine, dijagnostike i tretmani protiv ovog virusa i bolesti koju on izaziva COVID-19 moraju biti jednako dostupni svima širom svijeta.

Reuters piše da je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus naglasio da je potrebna značajna saradnja kako bi se ubrzao razvoj efikasnih lijekova, testova i vakcina za sprečavanje i liječenje COVID-19 (bolesti koju izaziva koronavirus) navodeći kako ona najčešće izaziva teška oboljenja pluća, ali da se protiv toga može efikasno boriti samo zajedničkim pristupom.

“Iskustvo nam je pokazalo da čak i kada su pronađeni potrebni alati, oni nisu bili jednako dostupni svima. Ne možemo dozvoliti da se to dogodi već se trebamo fokusirati na to da jednom kada se pronađu vakcina i lijekovi budu dostupni svima”, kazao je Ghebreyesus na online konferenciji.

Pokretanjem globalne inicijative za ubrzan razvoj i ravnomjernu distribuciju vakcine, dijagnostike i tretmana protiv bolesti COVID-19, WHO je nazvao tu inicijativu “ACT Accelerator” kako bi se na međunarodnom nivou ubrzale i koordinirale procedure za razvoj i testiranje vakcine i lijekova protiv koronavirusa.

RTVTK/klix.ba

Pročitajte...