Za 29. novembar zakazana hitna sjednica Doma naroda Parlamenta BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je izjavio da se u ponedjeljak, 29. novembra, namjerava održati hitna sjednica ove zakonodavne institucije. Ova sjednica je zakazana za navedeni dan.

U izjavi za Fenu odgovorio je na pitanje da li ima smisla zakazivati sjednicu ako je izvjesno da delegati iz reda srpskog naroda neće doći na sjednicu.

“Naše je da pokušamo, a mislim da bi njihovo bilo, ne samo pravo, nego i obaveza da se odazovu i da kažu šta imaju na takvoj sjednici”, poručio je Izetbegović.

Šest delegata Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine danas su podnijeli zahtjev za održavanje hitne sjednice. Osim Izetbegovića, to su tražili delegati iz reda bošnjačkog naroda Asim Sarajlić (SDA), Amir Fazlić (SDA), Denis Bećirović (SDP), Munib Jusufović (SBB) i delegat iz reda hrvatskog naroda Zlatko Miletić.

U zahtjevu su istakli da traže da se na sjednici posebno razmotri pravni osnov za blokadu ovog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine. Predsjedavajući ovog doma je Dragan Čović (HDZ), dok je među zamjenicima i Nikola Špirić (SNSD).

Podsjećamo, već skoro pet mjeseci traje blokada rada institucija državne vlasti. To je posljedica odluke političara iz Republike Srpske, a kao razlog za to navode zakonsku zabranu negiranja genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina, koju je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, kao i odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da je šumsko zemljište u Republici Srpskoj u vlasništvu države, a ne ovog entiteta.

(RTVTK/FENA)

Pročitajte...