Za bezuslovni prelazak i upis bez prijemnog čeka se odluka Skupštine TK

Ukoliko Skupština Tuzlanskog kantona na narednoj sjednici usvoji Vladinu Odluku o izmjeni Zakona o visokom obrazovanju, studenti će se na fakultete Univerziteta u Tuzli moći upisati bez prijemnog ispita. Oni koji već studiraju moći će bezuslovno upisati narednu godinu studija. A stvorene su i zakonsko-pravne pretpostavke da se studentima dozvoli i rad, uporedo sa studiranjem.

novinar Azra Mešić

Nakon što je kantonalna Vlada  na prijedlog Senata Univerziteta u Tuzli usvojila izmjene Zakona o Visokom obrazovanju, ovoj visokoškolskoj ustanovi predstoji kreiranje kriterija za upis nove generacije studenata.

– Sam Zakon je stvorio pravni osnov da ove godine neće biti prijemnog ispita. Budući studenti će se upisivati na fakultete za koje su zainteresovani i bodovat će se njihov dosadašnji rad, dakle ocjene koje su imali, a koje se smatraju relevantnim za taj fakultet koji su odabrali, kaže Fahreta Brašnjić, ministrica za obrazovanje i nauku TK.

Prijemni ispit ostaje samo za one koji se odluče studirati na Akademiji dramskih umjetnosti. Novina u Zakonu bit će i prlika da oni koji već studiraju pređu u narednu godinu studija bez obzira koliko im je ispita ostalo iz prethodne.

– Što se tiče naših studenata, na neki način se rasterećuju obaveza, jer mi ne znamo, ali ne samo mi nego ni na internacionalnom nivou niko ne može da prognozira šta će se dešavati u narednom periodu i svjesni smo pogoršanja epidemiološke situacije. U slučaju da se ona toliko pogorša da studenti ne mogu biti u domovima, da ne mogu dolaziti na ispite, jednostavno smo htjeli da predvidimo takvu situaciju i da im na neki način olakšamo, ali apelujemo na studente da završavaju sve svoje obaveze na najodgovorniji način jer bezuslovni prelaski se i u nekim ranijim pokušajima nisu pokazali kao dobro rješenje, pojašnjava za dnevniik RTVTK prof.dr.Vesna Bratovčić, prorektorica za međunarodnu saradnju na Univerzitetu u Tuzli.

Uz ove, izmjene Zakona se odnose i na mogućnost da i oni koji su u radnom odnosu mogu upisati redovni studij na Univerzitetu u Tuzli. S ovom izmjenom Univerzitet u Tuzli će dobiti priliku da upiše više studenata. No, konačna odluka bi trebala biti donesena na Sjednici skupštine u srijedu, 17. juna. Ukoliko sve bude po planu, prvi upisni rok mogao bi biti već od ponedjeljka 22. juna.

Pročitajte...