Za kolektivnu dženazu u Potočarima spremni posmrtni ostaci 20 žrtava

– U Identifikacionom centru Podrinje u Tuzli identificirano je još 35 žrtava za koje se porodice još uvijek nisu izjasnile da li ih žene ukopati u julu ove godine

SARAJEVO (AA) – Za kolektivnu dženazu u Potočarima 11. jula ove godine za sada su spremni posmrtni ostaci 20 žrtava, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale BiH.

“Porodice su za sada dale saglasnost za ukop 20 žrtava srebreničkog genocida”, izjavila ja Fazlić.

U Identifikacionom centru Podrinje u Tuzli identificirano je još 35 žrtava za koje se porodice još uvijek nisu izjasnile da li ih žene ukopati u julu ove godine. Uglavnom se radi o nekompletnim posmrtnim ostacima pa porodice čekaju da li će se naći i preostali dijelovi tijela žrtava ubijenih u srebreničkom genocidu u julu 1995. godine.

“Porodice još uvijek nisu dale saglasnost uglavnom zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka. U ovom Identifikacionom centru nalaze se posmrtni ostaci još 116 osoba, za koje je stigao preliminarni DNK nalaz, međutim, još nije urađena identifikacija od strane porodica”, pojasnila je Fazlić.

Smatra da će broj žrtava, koje će biti ukopane ove godine u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, najvjerovatnije biti nešto veći do kolektivne dženaze u julu ove godine.

Proces traženja i pronalaženja žrtava iz proteklog rata u Bosni i Hercegovini iz godine u godinu je otežan. Prošlo je više od dvije decenije kako su osobe ubijene, a još uvijek nisu pronađene. Veliki problem je i nedostatak tačnih informacija o pojedinačnim ili masovnim grobnicama u kojima se nalaze posmrtni ostaci tih žrtava.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida, a traga se za još oko 1.000.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 150 različitih lokaliteta, od čega je više od 70 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

Pročitajte...