Za penzionisanje 44 zenička rudara Vlada FBiH odobrila više od 2,5 miliona KM, rudari nastavili štrajk

Ovom Odlukom Vlada Federacije BiH je, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, odobrila da za doprinose za PIO/MIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti, prema zakonskim propisima, bude doznačeno 2.597.859,22 KM za 44 radnika JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo ZD RMU Zenica d.o.o. Zenica, koji su stekli uslove za odlazak u penziju, a ne mogu je ostvariti zbog neuplaćenih doprinosa, navodi se u saopćenju iz Vlade.

Podatke po kantonima o neuplaćenim doprinosima za zdravstveno osiguranje i za doprinose za osiguranje od nezaposlenosti, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će dostaviti Razvojnoj banci Federacije Bosne i Hercegovine.

Za realizaciju odluke zaduženi su Razvojna banka Federacije Bosne i Hercegovine, Federalni zavod PIO/MIO, Porezna uprava Federacija BiH i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Kako je navedeno u obrazloženju odluke, JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo ZD RMU Zenica d.o.o. Zenica pokrenulo je aktivnosti za iznalaženje novčanih sredstava za uplatu doprinosa za radnike koji su stekli uslove za penziju, ali nisu u mogućnosti iz svog redovnog poslovanja osigurati i uplatiti potrebna sredstva za penzionisanje.

JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo ZD RMU Zenica d.o.o. Zenica je 6.12.2017. godine proslijedilo Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije spisak 44 radnika, ovjeren od Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalni ured Zenica i zbirnu rekapitulaciju sa ukupno potrebnim sredstvima za uplatu doprinosa za 44 radnika u danas odobrenom iznosu.

Rudari poručuju: Štrajk nastavljamo dok svoje obaveze ne izvrši i Elektroprivreda BiH

Vlada FBiH je danas riješila status 44 radnika, ali ipak ostaje nejasno šta će se desiti sa 118 rudara koji imaju privremena rješenja s umanjenim penzijama.

“Nama je krivo što smo na ovaj način morali boriti se za svoja prava, a dokazali smo da naši životi vrijede više od 2.5 miliona KM. Mi ne odustajemo”, kazao je za Klix.ba Tehvid Smriko uime zeničkih rudara koji štrajkuju.

Dodaje da se štrajk do daljnjeg nastavlja.

“Štrajk se nastavlja jer ovim nisu rješeni slučajevi naših kolega koji imaju privremeno rješenje za penzionisanje. Sad ćemo se fokusirati prema upravi Elektroprivrede BiH da riješi i ostatak radnika”, kazao je Smriko.

Pročitajte...