Za potrebe hodočasnika 30.000 zdravstvenih radnika i 5.000 bolničkih kreveta

Saudijski zdravstveni zvaničnici koji su angažirani tokom  ovogodišnjeg hadža kažu da su pripremljeni na situacije kao što su izbijanje bolesti ili stampedo poput onog u kojem su prije dvije godine poginule stotine hodočasnika, izvještava Reuters.

Saudijski zvaničnici su u ponedjeljak saopćili da je više od 1,7 miliona hodočasnika stiglo iz drugih zemalja, javlja Saudijska novinska agencija, prenosi Xinhua.

Ovo najveće godišnje okupljanje muslimana na svijetu u prošlosti je pogađano tragedijama poput smrtonosnih stampeda, požara i nemira, u kojima su vlasti imale ograničene kapacitete za nadzor masa.

Po izvještajima iz Rijada, u incidentu 2015. godine poginulo je skoro 800 hodočasnika, mada se u izvještajima država iz kojih poginuli potiču navodi brojka od više od 2.000 poginulih, od kojih su više od 400 Iranci.

Hussein Ghanam, čelnik ministarstva zdravlja za aktivnosti tokom hadža, izjavio je da su vlasti spremne  za slučaj eventualnog stampeda.

– Imamo integriranu flotu ambulantnih vozila, od kojih se svako može smatrati potpuno opremljenom jedinicom za intenzivnu njegu. Ambulantna kola cirkuliraju cestama između šatora – naveo je Ghanam.

Oko 30.000 zdravstvenih radnika i 5.000 bolničkih kreveta  je na raspolaganju hodočasnicima.

Saudijski Crveni polumjesec pružat će podršku ministarstvu s 350 ambulantnih kola i četiri helikoptera za medicinsku evakuaciju, rekao je direktor Crvenog polumjeseca Mohammed bin Abdullah al-Qassim.

Ova organizacija je otvorila nekoliko novih domova zdravlja ove godine i provodi simulacije hitnih slučajeva.

Ove godine j najavljen  dolazak oko 90.000 Iranaca, po prvi put nakon incidenta 2015. godine.

Ghanam je također kazao da je ministarstvo spremno u slučaju izbijanja zarazne bolesti poput potencijalno smrtonosnog bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS) uzrokovanog korona virusom, koji je u posljednjih pet godina najviše rasprostranjen u Saudijskoj Arabiji.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su kazali da je u julu i početkom augusta zabilježeno 26 novih slučajeva MERS-a u Saudijskoj Arabiji, uključujući šest smrtnih slučajeva.

Pored toga, više od pola miliona ljudi u susjednom Jemenu je oboljelo od kolere, a 1.975 osoba je preminulo od početka epidemije u aprilu u toj zemlji, navode iz WHO-a.

Ghanam tvrdi da su bolnice dobile upute da posebnu pažnju obrate na hodočasnike koji pokazuju znakove kolere, koja se prenosi unošenjem hrane ili vode kontaminirane ljudskim fekalijama i koja može izazvati smrt za samo nekoliko sati ukoliko se ne liječi.

(FENA) B.D.

Pročitajte...