Zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima nanijela bi velike štete ugostiteljima

Članovi Grupacije ugostitelja TK koja djeluje u okviru Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla, održali su još jedan, hitan, sastanak Odbora Grupacije.

Hitan je zbog neophodnosti djelovanja na ukazivanju nepravilnosti vezanih za Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, koji bi trebao biti razmatran naredne sedmice u Parlamentu FBiH. Podsjetimo, ovaj Zakon, zmeđu ostalog, predviđa potpunu zabranu pušenja duhana u javnim zatvorenim objektima. Članovi Grupacije su stava da je ovakav Zakon neprihvatljiv, neprovodiv i da u konačnici donosi veliku štetu ugostiteljima i hotelijerima. S tim u vezi, članovi Odbora Grupacije ugostitelja Tuzlanskog kantona, sa posljednje hitne sjednice, uputili su Otvoreno pismo poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koji predstavljaju Tuzlanski Kanton. U Otvorenom pismu se navodi:

“Obraćamo vam se u ime Grupacije ugostitelja TK a čije interese direktno zastupate u Parlamentu Federacije BiH. Na narednoj, 22. sjednici imate priliku ali i obavezu prema nama učiniti sve da ne dođe do usvajanja Prijedloga zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje.

Prijedlog zakona, osim što je prepun manjkavosti je blago rečeno neprovodiv i sigurno neće služiti svrsi, zaštiti zdravlja građana Federacije BiH. Ukoliko bi bio usvojen u sadašnjem tekstu, on donosi negativne posljedice po sektor ugostiteljstva koje će rezultirati padom zaposlenosti i padom prometa. Nadalje, pad prometa u sektoru vodi direktnom padu prihoda od PDV-a. Takav scenarij, ne može odgovarati nikome u Federaciji BiH.

Zakon koji će se pred vama naći u kontekstu reguliranja ugostiteljstva iznimno je drastičan. Uvođenjem potpune zabrane korištenja duhanskih proizvoda u svim ugostiteljskim objektima na području Federacije BiH je, sasvim nepotrebno, mnogo stroži od regulacije u zemljama u okruženju. Ovakav udar na ugostiteljstvo i turizam nije opravdan i zahtijevamo do vas da ne dozvolite usvajanje ovako pogubnog zakona.

Iskustva iz drugih zemalja pokazuju kako uvođenje rigoroznih zabrana u segmentu upotrebe duhanskih proizvoda ne rezultira smanjenjem javno zdravstvenog problema pušenja u BiH, kako se to navodi u Prijedlogu zakona. Naglašavamo, jedini efekat ovog zakona bit ćeotežano poslovanje subjekata u ugostiteljstvu, otpuštanje radnika i povećan broj prijava na evidenciju Zavoda za zapošljavanje, pad prihoda u ugostiteljstvu, te povezan pad prihoda u državnom budžetu koji nosi negativne posljedice na veliki broj građana Federacije”, navedeno je u Otvorenom pismu koje je upućeno poslanicima PD Parlamenta FBiH.

Poslanici u ovom Federalnom tijelu sa područja Tuzlanskog kantona, čija hitna reakcija je neophodna su: Begić Samira (SDA), Rahim Gadžić (SDA), Jukanović Enver (SDA), Edita Mazić (SDA), Osmanović Ismet (SDA), Salko Zildžić (SDA), Hasić Mujo (SDP), Sarić Bahrudin (DF-GS), Adin Huremović (SBB), Šemsudin Kavazović (SBB), Mirsad Čamdžić (NS), Husić Azmir (PDA), Pirić Elzina (PDA), Topčagić Husein (PDA), Bijedić Meliha (NEZAVISNI ZASTUPNIK), Ercegović Zlatko (NEZAVISNI ZASTUPNIK), Nedžad Šečić (NEZAVISNI ZASTUPNIK) .

Predsjednik Grupacije ugostitelja TK
Edin Omerović

Sekretar Udruženja za trgovinu ugostiteljstvo i turizam Dino Kalesić

Pročitajte...