Obilježen Dan policije TK: Tuzlanska policija daje veliki doprinos široj društvenoj zajednici

Postrojavanjem Jedinice policije za specijalnu podršku i polaganjem cvijeća na spomen obilježje ovoga petka u Tuzli je obilježen Dan policije Tuzlanskog kantona. Tom prilikom je ukazano na značaj čuvara javnog reda i mira za širu društvenu zajednicu. Obilježavanju su prisustvovali i premijer i članovi Vlade TK te brojni drugi predstavnici vlasti kao i udruženja koja okupljaju policajce, učesnike u odbrani BiH od agresije.

Novinarka: Devleta Brkić

Zbog trenutnih epidemioloških mjera 22.maj Dan policije MUP-a Tuzlanskog kantona obilježen je skromnim programom kao i prošle godine. Ministar unutrašnjih poslova čestitao je svim pripadnicima policije ovaj značajan datum, te je istakao da će nastojati da se zajedničkim snagama stvore preduslovi kako bi se građani osjećali još sigurnije.

– Idemo u tri smjera, kako u jačanju kadrovskih resursa tako i u stvaranju materijalno-tehničkih uslova, preduvjeta za to obavljanje. S tim u vezi pratit ćemo zakonodavno pravni okvir i nastojati ukolniti sva ona zakonodavno pravna rješenja koja nam stoje na putu da što lakše pružimo građanima sve ono što nam i jeste zadaća, istakao je Midhat Dobrnjić, ministar MUP-a TK.

Direktor Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Dževad Korman kazao je da je policijski posao prije svega častan, a zatim i izuzetno opasan i težak. Policiju TK ocijenio je profesionalnom, dodajući da ulažu maksimalne napore u izvršavanju svojih poslova i zadataka, kako bi dali garant sigurnosti građanima.

– Policija TK je dovoljno obučena, pa mogu reći i dovoljno opremljena iako opreme nije nikad dovoljno. Ja se nadam da će Vlada TK to prepoznati, ustvari ona je to već prepoznala, i da ćemo u narednom periodu već i poraditi na materijalno-tehničkom opremanju naše policije, dodao je Korman.

Slađan Ilić, predsjednik Skupštine TK istakao je da se zakonodavna vlast ne miješa u operativni rad policije, ali da su spremni da podrže sva zakonska rješenja kako bi se unaprijedilo njeno funkcionisanje. Dodao je da je TK jedan od dva kantona u FBiH koji je usvojio zakon o razdvajanju Uprave policije i MUP-a, što su preporuke OHR i EU.

– I taj dio smo ispoštovali kroz zakone. Naravno da nam je potrebno materijalno-tehničko poboljšanje uslova, za što je neophodan novac i mi ćemo kroz budžete ili kroz skupštinske klupe predlagati i usvajati u budžetima koliko je to moguće više sredstava za opremanje policije kako bismo obezbijedili efikasan i neovisan rad policije, istakao je Ilić.

22.maj, kao Dan policije Tuzlanskog kantona ujedno je dan i univerzalnih vrijednosti društva, dan kada je BiH, zajedno sa drugim zemljama regiona primljena u UN, poručio je danas premijer TK Kadrija Hodžić.

– Vlada TK potpuno podržava i neovisnost rada policije i u svrhu te podrške smo tu. U tu svrhu čestitam svim pripadnicima MUP-a TK ovaj dan, i naravno uz zalaganje da ćemo i dalje podržavati policiju i imati zahvalnost prema onome što policija čini u našem TK, naglasio je premijer Hodžić.

Tokom današnjeg obilježavanja Dana policije još jednom je ukazano na značaj čuvara javnog reda i mira za širu društvenu zajednicu. Obilježavanju ovog značajnog datuma prisustvovali su predstavnici Skupštine premijer i Vlade TK, te predstavnici udruženja koja okupljaju policajce, učesnike u odbrani BiH od agresije.

(RTVTK)

Pročitajte...