Zagreb: Hrvatski i kineski državljani u kućama držali 59 zarobljenih Kineza

– Dosadašnjim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su dvojica hrvatskih i dvojica kineskih državljana, od septembra 2017. do januara 2018, na štetu najmanje 59 osoba, počinili kazneno djelo trgovanja ljudima

ZAGREB (AA) – Četiri osobe, hrvatski i kineski državljani, od septembra 2017. do januara 2018, držali su najmanje 59 osoba u zatočeništvu u Zagrebu čime su počinili kazneno djelo trgovanja ljudima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ova informacija potvrđena je na konferenciji za medije u sjedištu Ministarstva unutrašnjih poslova u Zagrebu. Radi se višemjesečnom kriminalističkom istraživanju zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela trgovanja ljudima, odnosno eksploatacije većeg broja osoba radi činjenja protupravnih radnji računalnih prevara.

O dosadašnjim rezultatima kriminalističkog istraživanja govorili su načelnik Uprave kriminalističke policije Ante Gudelj, pomoćnik načelnika Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Krunoslav Horvat, zapovjednik Zapovjedništva interventne policije Damir Barić te županijski državni odvjetnik iz Velike Gorice Dražen Diklić.

Gudelj je istakao kako je dosadašnjim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da su dvojica hrvatskih i dvojica kineskih državljana, od septembra 2017. do januara 2018, na štetu najmanje 59 osoba, počinili kazneno djelo trgovanja ljudima.

Pojasnio je kako je prvoosumnjičeni 48-godišnji hrvatski državljanin temeljem prethodnog dogovora, na širem području grada Zagreba, tokom septembra 2017. godine unajmio dvije kuće koje su opremljene minimalnim uslovima za stanovanje, internet vezama i elektroničkim uređajima, tzv. call centri, i u njih smjestio veći broj žrtava trgovanja ljudima, a koje je drugoosumnjičeni 51-godišnji hrvatski državljanin iz Republike Slovenije prevezao u Republiku Hrvatsku.

Navedene su žrtve na prevaru, uz obećanje vraćanja njihovih prethodnih dugova, vrbovane s područja Azije i dovedene na područje Slovenije i potom Hrvatske u tzv. call centre, u kojima su ih nadzirali tzv. domaćini kuća, osumnjičeni 27-godišnji i 38-godišnji državljani NR Kine.

U navedenim call centrima, žrtvama je ograničena i oduzeta sloboda kretanja kao i slobodnog komuniciranja na način da su im oduzete osobne isprave, a prijetnjama ih se prisiljavalo na činjenje računalnih prijevara na štetu državljana NR Kine.

Prije dva dana su temeljem naloga nadležnog suca istrage, pretraženi objekti gdje je pronađena veća količina osobnih isprava oduzetih od žrtava, mobilnih uređaja, bankovnih kartica, novca i drugog.

Osumnjičene osobe su predane pritvorskom nadzorniku, a policija je protiv njih podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici.

U provođenju ovog kriminalističkog istraživanja sarađivali su s policijom Republike Slovenije i NR Kine kao i s predstavnicima Hrvatskog Crvenog križa kako bi se žrtvama trgovanja ljudima pružila adekvatna pomoć.

Kriminalističko istraživanje se, prema riječima pomoćnika načelnika Krunoslava Horvata, nastavlja u cilju rasvjetljavanja kaznenih djela računalnih prevara kroz prikupljanje podataka o oštećenim osobama s područja NR Kine te utvrđivanje točnog modaliteta na koji se način prevare činile kao i eventualnog sudioništva drugih osoba.

Županijski državni odvjetnik iz Velike Gorice Dražen Diklić izvijestio je da su dosadašnjim radom provedene brojne dokazne radnje i izdano je više naloga za pretrage domova, vozila i osoba. Nakon ispitivanja dvojice hrvatskih osumnjičenika, Županijski sud u Velikoj Gorici, odnosno sudac istrage, odredio je istražni zatvor u trajanju od 30 dana, a upravo su u toku ispitivanja dvojice osumnjičenih kineskih državljana.

Nakon prikazane snimke o provođenju akcije, zapovjednik Zapovjedništva interventne policije Barić istaknuo je kako je u ovoj akciji angažiran veći broj djelatnika Interventne policije. Glavna zadaća je bila koordinirano, u isto vrijeme, ući u dva objekta na različitim lokacijama.

Pročitajte...