Zajednička komisija danas o vetu Bošnjaka na Zakon o žrtvama torture

Sjednica Zajedničke komisije Vijeća narodna i Narodne skupštine RS-a, na kojoj će se pokušati usaglasiti amandmani Kluba Bošnjaka na Zakon o zaštiti žrtava ratne torture, bit će održana danas u Banjoj Luci.

Delegati Kluba Bošnjaka su 29. juna stavili veto na taj zakon, jer smatraju da se njime vrši diskriminacija žrtava po etničkom principu, izlazi iz okvira nadležnosti, te onemogućava ostvarenje statusa žrtve zbog prebivališta u drugom bh. entitetu.

Podnijeli su i amandmane, kojima se ukazuje na manjkavosti tog zakona usvojenog 21. juna na sjednici Narodne skupštine RS-a, ali oni nisu prihvaćeni na zasjedanju Vijeća naroda 24. jula.

Ukoliko i danas ne bude dogovora, Ustavni sud RS-a odlučit će o ovom zakonu.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a Kemo Čamdžija međutim ističe da nije prihvatljiva argumentacija iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS-a, kojom osporavaju amandmane bošnjačkog kluba.

Stvarne žrtve ratne torture, kako kaže, zakonom u sadašnjoj formi ne mogu dobiti status, niti ostvariti svoja prava.

Međutim, šef Kluba Srba u Vijeću naroda Pero Petrović prigovorio je kolegama iz bošnjačkog kluba da je su šturo obrazložili amandmana, bez stava u čemu je diskriminacija bošnjačkih žrtava.

Klub Bošnjaka u ovom mandatu je 33 puta pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, što je rekordan broj od njegovog formiranja.

(RTVTK/FENA) L.A.