Zasjedala Komisija za privredu, ekonomsku i finansijsku politiku Skupštine TK

Članovi Komisije za privredu, ekonomsku i finansijsku politiku Skupštine TK na današnjoj su sjednici razmatrali Strategiju prema mladima TK 2020 – 2024. i Strategiju razvoja TK 2016 – 2020. godine u kojoj je posmatran period iz 2019. godine. Podržana je i Informacija o stanju malih i srednjih preduzeća za 2019. godinu sa prijedlogom smjernica za naredni period.

Strategija prema mladima TK od 2020. – 2024. godine strateški je dokument, stava su članovi Komsije za privredu, ekonomsku i finansijsku politiku Skupštine TK, koji treba da poboljša status mladih. Planirani projekti bit će realizirani u saradnji sa lokalnim zajednicama. Strategija identifikuje probleme mladih, ali donosi i konkretna rješenja koji će doprinijeti ostanku mladih ljudi u našoj zemlji.

– Vidimo da su značajna sredstva kroz ovaj dokument potrebna da bi se sveobuhvatno realizovao i naravno bit će potreban veliki napor kako lokalnih zajednica tako i TK i viših nivoa vlasti FBiH i države – ističe Jakub Suljkanović, predsjedavajući Komisije za privredu, ekonomsku i finansijsku politiku Skupštine TK.

Razmatran je i Izvještaj o implementaciji Strategije razvoja TK za period od 2016. – 2020., u kojem je razmatrana 2019.

– Vidjeli smo da je bilo dosta afirmativnih pokazatelja u negdje oko 104 miliona realizovano je na različite projekte razvoja na području TK – dodaje Suljkanović.

Usvojena je i Informacija o ostvarenim rezultatima poslovanja privrednih društava iz oblasti industrije, energetike i rudarstva za 2019., te Informacija o stanju malih i srednjih preduzeća za 2019. sa prijedlogom smjernica za naredni period. Konstatovano je da treba i dalje raditi na unaprjeđenju zakonskih okvira i definisanju finansijskih posticaja kojin bi dodatno uneprijedili razvoj privrede. Podržana je i Informacija o ostvarenim rezultatima deminiranja i uništavanja neekspodiranih ubojitih sredstava na TK za prošlu godinu.

Pročitajte...