Zasjedala Vlada TK: Prihvaćena Informacija o aktuelnoj situaciji u vezi sa migrantima

Danas je zasjedala Vlada Tuzlanskog kantona. Prihvaćena je Informacija Ministarstva unutrašnjih poslova o aktualnoj situaciji u vezi sa migrantima na prostoru Tuzlanskog kantona za februar ove godine. Analizom aktivnosti policijskih službenika Uprave policije MUP-A TK u vezi sa problematikom koja se odnosi na prisustvo migranata na području Tuzlanskog kantona, može se konstatovati da se kontinuirano poduzimaju mjere s ciljem održavanja povoljno stanja sigurnosti na našem kantonu. Također, Vlada je prihvatila Izvještaj o radu Ministarstva finansija za prošlu godinu ali i Periodične izvještaje Budžeta za ovaj period. Prema ovom dokumentu, kantonalni akumulirani deficit smanjen je na manje od 1,8 miliona KM.

Vlada Tuzlankog kantona je prihvatila Informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova o situaciju sa migrantima na području Tuzlanskog kantona u prošlome mjesecu. Tada je evidentirano njih 1.008 što predstavlja veliki porast u odnosu na isti period prošle godine. Ukoliko se ovakav trend nastavi, postoji bojaznost da se bez adekvatnog uključivanja državnih organa nadležnih za migracije, Uprava policije neće moći kvalitetno nositi sa ovom problematikom, a da se istovremeno ne ugrozi obavljanje redovnih poslova, stoji u Informaciji.

Podsjećamo, nedavno je sa glavne autobuske stanice u Tuzli u privremeni prihvatni kamp Blažuj kod Sarajeva, izmješteno oko 500 migranata. Ipak, još uvijek na podučje Tuzlanskoga kantona pristižu novi koji bivaju upućeni u Sarajevo. U skladu s tim i borbom sa korona virusom, Vlada Tk je ponovo apelovala na građane da se pridržavaju propisanih mjera i uputa koje se odnose na prevenciju korona virusa.

Na današnjoj sjednici Vlada je, između ostaloga,  prihvatila Izvještaj o radu Ministarstva finansija Tuzlanskog kantona za 2019. i Periodični izvještaj Budžeta za period od 01.01 do 31.12. prošle godine. Prema ovome dokumentu Tk je u protekloj godini ostvario pozitivan finansijski rezultat – godišnji suficit u iznosu od 23 miliona 499 hiljada 693 marke. Inače, kantonalni akumulirani deficir samnjen je na manje od 1,8 miliona.