Zašto ilegalne cigarete poskupljuju?

Izolacija, kao i druga ograničenja, s pravom uvedena radi zaštite zdravlja i dobrobiti zajednice, nisu jednostavne situacije. I dok većina gađana poštuje naredbe civilnih štabova, i preporuke epidemiologa, mnogi koriste ovu situaciju kako bi proširili svoju i onako nelegalnu aktivnost, zarađujući što više na nelegalnim i zdravstveno sumnjivim proizvodima.

Pojačane kontrole na granicama, potpuno zatvaranje nekih granica, i povećana kontrola unutar državnih granica, rezultirale su višim stupnjem rizika za trgovce nelegalnim duhanom i duhanskim prerađevinama. Skoro svakodnevno čitamo medijske izvještaje o zaplijenjenim nelegalnim duhanskim proizvodima širom zemlje.

Prema nekim procjenama, cijena ilegalnih cigareta je porasla od 0,2-0,4KM po pakovanju, kao i cijena rezanog duhana, čija cijena također zavisi i od dijela države u kojoj ga kupujete.

Šverc duhanom i duhanskim proizvodima je ozbiljan problem, a prema procjenama stručnjaka, udio ovih aktivnosti i prije pandemije korona virusa je iznosio 42% ukupnog tržišta duhanom u BiH, a danas je taj procenat vjerovatno i viši. Kriminalne grupe koje se bave švercom ovih proizvoda su uspostavile mrežu i lanac snabdijevanja kako bi održali prodaju tokom izolacije. Nelegalni prodavači cigareta sada se oglašavaju putem društvenih mreža, i diskretnijom prodajom na ulici. Oni su uvijek dostupni, i znaju da imaju proizvod za kojim će potražnja, bar još u dogledno vrijeme, biti velika.

Drugi razlog poskupljenja cigareta je činjenica da mnogi sastojci i hemikalije koji se stavljaju u nelegalno proizvedene cigarete dolaze iz inostranstva, npr. Kine ili Indije, koje tek počinju otvarati svoje granice nakon uvođenja karantina na državnom nivou. Zastoji ili odgode u lancu snabdijevanja uzrokuju smanjenu proizvodnju. Poseban rizik predstavlja korištenje hemikalija lošijeg kvaliteta, koje se i onako proizvode u nehigijenskim uvjetima, pa cigarete u sebi sadrže više štetnih i opasnih sastojaka nego što je to uobičajeno.

I inače velike koncentracije buđi, katrana koja je i 2 do 3 puta veća nego u klasičnim cigaretama, te amonijaka, koje se nalaze u ilegalnim cigaretama, su sada još više. A kad se ovome dodaju i druge supstance pravih otrova pronađenih u ilegalnim cigaretama i rezanom duhanu – arsenika, pesticida, i otrova za glodare, koncentracija i spisak štetnih tvari koje se treutno dodaju ilegalnim cigaretama i rezanom duhanu postaju alarmantne, i razlog za brigu svih društvenih grupa.

Proizvodnja i šverc duhanom i duhanskim prerađevinama nije jedina grana nelegalne trgovine koja je teško pogođena pandemijom. Ilegalna trgovina luksuznom robom, odjećom i kućnim stvarima je praktično prestala.

I dok je u redu što je ilegalna trgovina luksuznom robom skoro prestala, zabrinjava činjenica da je u porastu nelegalna trgovina koja ozbiljno može ugroziti ljudske živote: lijekova od kojih se ljudi mogu još više razboljeti, igračkaka koje mogu naškoditi djeci, dječije hrane koja ne daje nutritivne vrijednosti, medicinskih instrumenata koji ne vrše ispravna očitavanja.

Ilegalna trgovina nije samo ono što možemo vidjeti na ulici. Obično su u pitanju organizirane kriminalne grupe, koje imaju širok uticaj na društvo, a kupovinom ilegalna robe, mi omogućavamo da se taj uticaj učvrsti i još više proširi, a samo društo slabi.

Pročitajte...