Zašto je za TK važan Zakon o pripadnosti javnih prihoda FBiH?

Dom naroda Parlamenta Federacije usvojio je Nacrt zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, koji su predložili Jasmin Duvnjak, Slađan Ilić i Ivo Tadić. Ovo je vrlo značajan korak za Tuzlanski kanton, koji godinama unazad gubi oko 40 miliona KM novca kojim su mogli biti finasirani mnogi projekti važni za život građana TK.

Nacrt zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH omogućava pravednije i pošteniju raspodjela javnih prihoda, te ravnomjeran regionalni ekonomski razvoj u FBiH. Federalni zastupnici uvjereni su da ovaj Nacrt može da bude prvi korak ka reviziji cjelokupnog sistema raspodjele javnih prihoda, a ona podrazumijeva da se briše stav dva u članu 9. prema kome se ukida ponder za Kanton Sarajevo, koji trenutno iznosi 2. Tu bi veliku korist imao TK, ističe za RTV TK Vedran Lakić, ministar finansija TK.

– Ono što je dobro jeste da je ovo početak procesa, da je usvojen Nacrt zakona koji bi po tekstu sigurno TK obezbijedio sredstva koja su nepravdeno dugi niz godina nisu dolazila u Budžet TK. Međutim, treba biti vrlo realan, ovo je samo početak procesa – ističe Lakić.

Dalje slijedi javna rasprava, nakon čega se utvrđuje Prijedlog zakona i usaglašeni tekst Zakona o Izmjenama zakona o pripadnosti javnih prihoda. Ministar Lakić naglašava da zastupnici sa TK moraju biti jedinstveni, kao prilikom glasanja na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

– Mi detaljnu analizu imamo i ona ne može odstupati više od par procenata. Apsolutno ćemo zastupati interese TK, tražiti pravičniju raspodjelu javnih prihoda i u interesu građana TK se iskreno nadam da ćemo se zajednički boriti da ovu nepravdu ispravimo – ističe.

Prije više od šest godina grupa profesora sa Univerziteta u Tuzli pokrenula je Tuzlansku inicijativu za pravednu raspodjelu javnih prihoda u FBiH. Ugledni profesori istakli su da je jedan od ključnih uzroka svih finansijskih i socijalnih problema u kojima se posljednjih godina nalazi Tuzlanski kanton upravo primjena diskriminirajućeg Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, kojim se od 2006. sistemski osiromašuje TK.

– Zasigurno je da će se više od 100 posto sveg aonaoga što se posjeduje dati da se u ovome upije do kraja. Mi imamo svakako veoma dobre i kvalitetne predstavnike TK u Parlamentu FBiH i ja mislim da će sa svim značajem koji oni imaju i kao pojedinačno i kao ekipa da ćemo uspjeti israviti ovu nepravdu – naglašava Vedran Lakić, ministar finansija TK.

Za samo devet godina primjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BIH Tuzlanskom kantonu pripalo je za oko 300 miliona KM manje javnih prihoda Federacije BiH, koji bi bili iskorišteni za Kantona.

Pročitajte...