Zastupnički dom BiH odlučio: Usvojen Zakon o akcizama u BiH

Ovu maratonsku sjednicu pratile su žestoke kritike opozicionih političkih stranaka i Saveza za promjene zbog toga što su predsjedavajuća i zamjenik predsjedavajuće Borjana Krišto i Šefik Džaferović na dnevni red stavili set zakona o akcizama po hitnom postupku.

Za ovaj zakon su glasali zastupnici SDA, SBB-a, SNSD-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, dok su protiv ovog zakonskog rješenja glasali zastupnici Saveza za promjene, SDP-a, Demokratske fronte, A-SDA, BPS-a i Nezavisnog bloka.

Usvojen je i zaključak u kojem stoji da će se sredstva koja budu osigurana usvajanjem Zakona o akcizama koristiti za istovremenu i ravnomjernu izgradnju puteva od juga do sjevera, kao i od istoka do zapada zemlje. U usvojenom zaključku dalje se navodi da posebnu odgovornost za provođenje ovog zaključka imaju Vijeće ministara BiH i PSBiH.

Zastupnici su većinom glasova usvojili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Ovaj Zakon ranije je usvojen i u Domu naroda te će objavom u Službenom listu stupiti na snagu.

Podsjećamo, ključna izmjena modifikovanog zakona o akcizama se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine.

Naime, set zakona o akcizama je u parlamentarnu proceduru uputilo Vijeće ministara BiH po skraćenom postupku. O prijedlozima izvršne vlasti prvo se izjašnjavao Dom naroda PSBiH koji je usvojio zaključak kojim se predlaže da Zastupnički dom PSBiH razmatra set zakona o akcizama po hitnom postupku.

Na insistiranje SDA, HDZ-a BiH, HDZ 1990, SNSD-a i SBB-a ovaj zaključak je usvojen pa se tako na dnevnom redu našao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH po hitnom postupku čiji je predlagač Dom naroda PSBiH, a ne Vijeće ministara BiH.

Parlamentarci iz reda SDS-a, DF-a, SDP-a, Nezavisnog bloka, A-SDA i BPS-a upozorili su da ovakav način postupanja nije ustavan s obzirom na to da je zvanični predlagač Vijeće ministara, a ne Dom naroda.

Kako kažu, ovako grubo “silovanje procedure“ izvršeno je kako bi se izbjeglo izjašnjavanje Komisije za finansije i budžet Zastupničkog doma PSBiH u kojoj SDA, HDZ BiH, SNSD, SBB i HDZ 1990 nemaju većinu.

Naime, prema Poslovniku o radu Zastupničkog doma PSBiH prijedloge zakona po redovnom i skraćenom postupku dužne su razmatrati parlamentarne komisije dok u slučaju hitnog postupka nisu.

Na današnjoj maratonskoj sjednici pljušatale su prozivke na račun zastupnika koji su promijenili mišljenje, a koje su opozicioni zastupnici između ostalog prozivali i za uzimanje novca.

Nekoliko parlamentaraca potvrdilo nam je da postoji vjerovatnoća da SDS, SDP, DF i Nezavisni blok upute zahtjeve za smjenu Krišto i Džaferovića. Zastupnici su tokom rasprave o tačkama dnevnog reda otvoreno upozorili kako se Parlamentarna skupština BiH već dva mjeseca nalazi u krizu te da će nakon ove sjednice situacija biti gora.

Zastupnik NDP Momčilo Novaković vidno razočaran tokom sjednice građanima je čestitao novu 2018. godinu uz poruku: “Neka nam je svima Bog na pomoći”.

Nastavak 54. sjednice zakazan je za danas u 10 sati.

Pročitajte...