Zatvorena birališta: Ko će biti predsjednik Hrvatske?

Hrvati danas između 11 kandidata biraju novog predsjednika Republike Hrvatske. Biračko pravo može se ostvariti i u našoj zemlji gdje su jutros u sedam sati otvorena 44 mjesta koja se nalaze se u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci, Tuzli, Zenici, Livnu i Vitezu. Najviše ih je u Mostaru, njih 19. Po brojnosti biračkih mjesta slijedi Vitez sa 10, Sarajevo 6, Livno četiri, Tuzla tri, te dva u Banjoj Luci. Biračka mjesta u Tuzli otvorena su u Katoličkom školskom centru. Glasanje je počelo jutros u sedam sati. Nisu zabilježeni incidenti, a građani su, kako kažu, vrlo brzo završili svoju građansku dužnost.
Pravo glasa u našoj zemlji ima skoro 100 hiljada državljana Hrvatske. Ankete pokazuju da od kandidata, kojima su dali svoje povjerenje, očekuju veću podršku.
Birališta se zatvaraju u 19 sati, a prve izborne rezultate Državno izborno povjerenstvo objavit će u 20 sati. Hrvatski predsjednik treba dobiti većinu glasova svih birača koji su glasali. Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova ide u drugi krug koji će se održati za 14 dana, u ovom slučaju 5. januara 2020. godine. Hrvatski birači odlučuju ko će u idućih pet godina biti na čelu države, aktuelna predsjednica ili neko od njenih 10 protukandidata. Nedjeljne izbore za predsjednika države, sedme od kako je Hrvatska stekla neovisnost, prati rekordnih 24.270 promatrača.