Zavod zdravstvenog osiguranja osvrt na 2020-tu godinu

Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona u 2020 godinu ušao je u sistemu privremenog finasiranja gdje je za finansiranje zdravstvene zaštite bilo obezbjeđeno negdje oko 59 miliona što nije bilo dovoljno za  zdravstvne ustanove kako bi radile u punom kapacitetu.  Usvajanjem finansijskog plana sa rebalansom u mjesecu maju ukupan budžet zavoda iznosio je oko 291 milion konvertibilnih maraka istako je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Denis Husić.

Krajem februara i početkom marta ušli smo u pandemiju i ova počast koja nas je zadesila u vidu korona virusa koja je dodatno usložila kompletnu situaciju nee samo na području TK nego i na području cijele Federacije. Bili smo svjedoci zatvranja firmi, uvođenja policijskog sata gdje su platioci doprinosa pravna, fizička lica nisu bili u mogućnosti da faktički rade, da isplaćuju plaće svojim radnicima a indirektno i da uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje.

Federalnim zakonom o ublažavanju negativinih posljedica Korona virusa svim stanovnicima Federacije BIH omogućena je besplatna zdravstvena zaštita, gdje nije bio napravljen finasijski plan. Zavod zdravstvenog osiguranja TK susreo se sa različitim upitima od strane zdravstvenih ustanova na koji način će se ova odredba finasirati. Pored ove odredbe  stanje prirodne nesreće koje je trajalo do 30. juna ostavilo je značajane posljedice na finasijska sredstva zavoda ističe Husić.

Vlada federacije i Vlada TK napravile su  jednu digresiju između tih sredstava koja su nedostajala i pomoći privrednim subjektima u vidu ti subvencija. Takoda je negdje sredinom ove godine Zavod zdravstvenog osiguranja uspio od strane Vlade FBIH donije iznos negdje od preko 6 miliona i 600 hiljada KM, taj iznos je upućen usmjeren za finasiranje zdravstvenih ustanova što je u neku roku kada je u pitanju finasiranje zdravstvenih ustanova na području TK vratilo u normalne tokove.

Pored nedostaka priliva uplate doprinosa Zavod zdravstvenog osiguranja je imao problema sa velikim brojem povećanja u smislu refundacije bolovanja dodaje Husić.

Ne uskalđensoti određenih pravnih praznina koje su stvarale se u smislu izricanja izolacija u smislu izricanja osoba koje su pozitivne na korona virus, te u onom smilslu da korona virus nije profesionalno oboljenje, da se ta sredstva koja osobe radinici koji rade da se isplaćuju u iznosu od 100 odsto. Međutim neke su promjene nastupile u tom pravcu da je očigledno došlo do promjene tog propisa koji reguliše to stanje profesionalne bolesti i mislim da ce u narednom periodu i kovid oboljenje biti uvršteno u listu profesionalnih oboljenja.

Kada je u pitanju dostupnost zdravstve zaštite komsije zavoda zdravstvenog osiguranja promijenile su proceduru obrade uputnica i  zahtjeva za ct,oct i magnet i na taj način znatno su smanjili liste čekanja koje su trajale i po nekoliko mjeseci. Pored ovog problema u Zavod zdravstvenog osiguranja u ovoj godini uspjeli su  promijeniti  pravilnik o biomedicinskoj potpomognutoj oplodnji ističu iz zavoda.

Dobna granica za ženske osobe koje mogu podnijeti zahtjeve za pomoc kod te biomedicinske potpomognute oplodnje bio je 37 godina. Uvidjevši da je zakonsko riješenje predviđa da ta dobna granica bude do 42 godine mi smo u zavodu pokrenuli inicijativu i uspješno je okončali.

Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona u 2020 godini  je  pored operativnih promijena ubraznja procesa dostupnosti zdravstvene zaštite, pokrenuo  i proces informatizacije sistema koji će  obuhvatiti sve zdravstvene ustanove na području Tuzlanskog kantona rekao je direktor zavoda Denis Husić.

Pročitajte...