Završena dionica puta Brda – Žutica, Skraćen put između Srebrenice i Milića

U Mjesnoj zajednici Sućeska, u općini Srebrenica danas je održana svečanost povodom završetka radova na asfaltiranju dionice puta Brda – Žutica, koje je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica finansiralo iznosom od 290 hiljada KM, a Općina Srebrenica sufinansirala s 30 hiljada KM.Ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić, koji je prisustvovao svečanosti otvaranja puta, poručio je da će ovo ministarstvo nastaviti realizaciju projekata koji su bitni za Srebrenicu, izrazivši nadu da će to motivisati investitore da ulažu na ovom području.

Završena je polovina dionice puta Brda – Žutica, u dužini od tri kilometra, izuzetno značajnog za povezivanje Srebrenice i Milića. Prošle godine je od ove trase urađen kilometar a ove godine dva od ukupno šest planiranih kilometara puta. Za ovu namjenu je ovdje do sada ukupno investirano oko pola miliona KM. I naredne godine se planira nastaviti sa radom na završetku ove dionice, zajedno sa općinom Srebrenica i drugim donatorima.

  • Ova putna komunikacija će povezati Miliće sa Srebrenicom. Značajna je iz razloga što je ovdje najbrojnija povratnička zajednica, MZ Sućeska. Ovaj put će rasteretiti onaj put koji je opterećen tokom dženaze u Srebrenici u julu mjesecu. S druge strane je značajan što je ovdje veliki broj povratnika koji ovom putnom komunikacijom idu i za Sarajevo, pojasnio je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, Edin Ramić.

Svečanosti otvaranja puta, danas su prisustvovali i Ramiz Salkić, potpredsjednik entiteta Republika Srpska, načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić i drugi predstavnici lokalne vlasti. Inače, cilj Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice je da do kraja mandata ove vlade u Srebrenicu bude uloženo više od pet miliona KM. Završetkom ove dionice Srebrenica će imati najkraći put i poveznicu sa Sarajevom.

Pročitajte...