Završetak nastave u TK 15. ili 17. juna

Maturanti završnih razreda srednjih škole završili su nastavu prošle sedmice, dok za maturalce osnovce ona završava 27. maja. U pojedinim školama postoji mogućnost da nastava za ove učenike završi i prije usljed ne korištenja radnih nenastavnih dana previđenih za izlete i sportske dane.

“Nastava za učenike prvog razreda će se ralizovati do 10.juna opet uz mogućnost ranijeg završetka, a zbog nemogućnosti nekorištenja radnjh nenasatavnih dana kao što je to slučaj i sa završnim razredima osnovnih škola “ istakla je Fahreta Brašnjić, ministrica obrazovanja i nauke TK.

Za učenike od drugog do osmog razreda osnovne  i nezavršnih razreda srednjih škola nastava će trajati do 15. ili 17. juna. TV škola u programu RTV TK emitiraće se do 29. maja. Preostale dane  učitelji će iskoristiti za testiranje i zaključivanje ocjena.  Podsjećamo, eksterne mature neće biti osim za one koji iskažu potrebu da joj pristupe. Prijave u Pedagoški zavod počinju 26. maja, a ispit je planiran 12. juna.

Iz Ministarstva obrazovanja i nauke TK zadovoljni su odvijanjem online nastave u osnovnim školama, dok s druge strane ističu nezadovoljstvo o načinu njenog izvođenja na Univerzitetu u Tuzli. Resorna ministrica istakla je kako  studenti najbolje znaju šta je od predmeta održano i koliko je online nastava istinski zaživjela na Univerzitetu.

“Mi kao ministarstvo ne planiramo niti smo to ikada radili, ulaziti u autonomiju Univerziteta ali smo u nekoliko navrata pokušali da ponudimo pomoć u organizaciji online nastave jer smo od prvog dana imali najbolje rješenje za isto“- rekla je ministrica Brašnjić.

Upisi u srednje škole i na fakultete, ističu iz Ministarstva realiziraće se po starom sistemu iz poštivanje svih epidemioloških mijera i sa većim brojem dana predviđenih za upis.