Zbog jakog vjetra materijalne štete na objektima na području HNK, USK, ZDK, TK

SARAJEVO, 12. decembra (FENA) – Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, u općini Jablanica, u ponedjeljak, 11. decembra uslijed jakog vjetra, došlo je do oštećenja krovnih konstrukcija na više stambenih objekata u naselju Bijela.

Po prijavi, na lice mjesta izašli pripadnici Općinske službe civilne zaštite i Protivpožarne zaštite općine Jablanica, stoji u izvještaju Federalne uprave civilne zaštite o stanju u Federaciji BiH tokom protekla 24 sata.

Na području Zeničko-dobojskog kantona jak vjetar tokom noći zahvatio je područje općine Tešanj i prouzrokovao značajne materijalne štete na stambenim i drugim objektima i elektro vodovima. Usljed udara vjetra evidentirano je rušenje minareta na Ferhat-begovoj džamiji u Tešnju čije rušenje je prouzrokovalo štetu na poslovnim objektima u neposrednoj blizini.

Prijavljeno je i rušenje krova na stambenom objektu u Jevadžijama i Raduši (Dolac), nije bilo povrijeđenih.

Profesionalna vatrogasna jedinica, intervenisala je jutros oko 06.10 sati u Raduši gdje je izbio požar na stambenom objektu.

Prema podacima Hitne pomoći usljed požara su primljene dvije osobe zbog udisaja dima. U toku je akcija gašenja. PVJ je intervenisala i u Raduši zbog pada elektro stuba na krov stambenog objekta.

Evidentirano je više prijava o padu elektro vodova na putne komunikacije, te su odmah uklanjani. Zbog pada pokrova sa stambenog objekta na lokalnom putu Tešanj – Raduša (Dolac) saobraćaj se odvija naizmjenično, dok traju radovi na uklanjanju rasutog materijala. Zbog jakog vjetra evidentirani su nanosi lišća, a moguća je i pojava granja na putevima.

Na području općine Maglaj jučer je usljed jakog vjetra došlo do obaranja više stabala na putne komunikacije. Takođe, u centru grada na Prvoj osnovnoj školi u Maglaju, olujni vjetar je porušio krov. Nastava je prekinuta i učenici su vraćeni kućama do daljnjeg.

U općini Vareš jučer su, zbog jakog vjetra koji je puhao tokom noći, neke mjesne zajednice i naselja su ostale bez napajanja električnom energijom (Borovica, Dragovići, Mijakovići, Oćevija, Mižnovići, Ligatići i Planinica, Zabrezje). Za sada nije bilo prijavljenih drugih šteta na području te općine.

Na području općine Zavidovići jak vjetar koji od jučer duva u poslijepodnevnim satima se pojačao da bi vrhunac dostigao sinoć oko 21.00 do 05.00 ujutro, te pričinio dosta štete na poslovnim, stambenim i pomoćnim objektima, kao i na putnoj infrastrukturi gdje je oboreno više stabala kako na regionalnim tako i na lokalnim putnim pravcima.

Takođe jak vjetar uzrokovao je nestanak električne energije u ruralnim, seoskim naseljima, dok je uže gradsko područje redovno snabdjeveno. Vodostaj rijeka je povišen, a rijeka Bosna za sada ne predstavlja pretnju, dok su rijeke Krivaja i Gostović dostigle dosta visok vodostaj. Obzirom da se vjetar u jutarnjim satima smirio i da imamo dosta prijava šteta, u toku dana nastojat će se obići područje općine, radi uvida u nastale štete i dalje korake.

Na području općine Žepče jučer je jak vjetar pričinio znatnu materijalnu štetu u smislu skidanja crijepova sa stambenih objekata (kuće), padanja stabala na puteve i kidanja elektrovodova u rubnim mjestima ove općine. Intervencijama vatrogasaca nastojala se održati prohodnost putnih komunikacija. U toku današnjeg dana će se izaći na teren i utvrđivati šteta pričinjena ovom prirodnom nesrećom.

Na području općine Visoko osim prijavljenog kidanja elektrovoda u mjestu Rosulje, drugih problema usljed prirodne nesreće, nije bilo.

U općinama Breza, Kakanj, Zenica, Olovo, Usora i Doboj-jug, a na osnovu izvještaja iz općinskih/gradskih službi civilne zaštite, nije bilo nikakvih problema niti prijavljenih šteta usljed jakog vjetra koji je zahvatio ta područja.

Na području Tuzlanskog kantona u općina Kladanj vjetar je prouzrokovao skidanje lima s jedne strane džamije u Tuholju. Navedena džamija je zaštićene od “Zavoda za zaštitu prirodno, kulturno historijskih spomenika TK”.

Nastava u OŠ “Kladanj” je otkazana zbog vjetra koji je oštetio krov škole.

U općini Banovići više prijava građana zbog palog drveća preko saobraćajnica u MZ: Čifluk, Treštenica, Bučik i oštećenja krovova stambenih objekata: u MZ Bučik i Stražbenica.

U gradu Tuzli više naselja je ostalo bez napajanja električnom energijom zbog udara vjetra.

U općini Čelić više naselja je ostalo bez napajanja električnom energijom, zbog udara vjetra i oborenih stabala na saobraćajnice koji su uklonjeni u toku noći.

Jaki udari vjetra najviše su pogodili općinu Živinice, gdje je bez napajanja električnom energijom mjesta: Đurđevik, G. Živinice, Višća i Podgajevi. Bezbroj je prijava od građana o štetama na stambenim objektima uzrokavano jakim udarima vjetra. Krovovi dvije OŠ u Višći i Đurđeviku su otkriveni. Općinski štab civilne ztaštite Živinice jutros ima hitnu sijednicu.

Oštećenje električne mreže

Zbog jakog vjetra koji je zahvatio Unsko-sanski kanton bilo je više prekida u snabdijevanju električnom energijom. Bez napajanja električnom energijom su: Bihać: 10 kv dv Izačić, 10 kv dv Ćukovi-Orašac, 10kv dv Golubić-Pritoka, 10 kv dv Skočaj, dio 10 kv dv Žegar, opoćina Cazin : 10 kv dv Miostrah, općina Bužim: 10 kv dv Grad, općina Ključ: dio 20 kv dv Sanica, dio 10 kv dv Kopljenica, općina S.Most: 10 kv dv Kamengrad, dio 10 kv dv Pošta i općina V. Kladuša: 10 kv dv Vidovska.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona iz Javnog poduzeća Elektro-privreda Bosne i Hercegovine, zbog posljedica jučerašnjeg nevremena, bez elektroopskrbe dijelovi Općine Jablanica, prema Komadinovom vrelu i dijelovi Općine Konjic, Bjelimići i Lukomir.

Na području Zeničko-dobojskog kantona zbog jakih udara vjetra došlo je do kvara na četiri 10 kV dalekovoda, pa je  trenutno bez električne energije područje Orašje Planja, Džemilić Planja, Miljanovaca, Karadaglija, Jablanice, Mekiša i Dobropolja. U toku je sanacija nastalih kvarova, a dodatno radove uslovljava i dalje jak vjetar.

Na području Srednjobosanskog kantona zbog jakog vjetra u većini naselja općine Jajce, juče je dolazilo do prekida napajanja električnom energijom, a naselja Vlasinje, Dolabije Bage, dio naselja Lupnice, dio naselja Divičana i dio naselja Bešpelja još su bez električne energije.

U MZ Torlakovac, općina Donji Vakuf, evidentiran je nestanak električne energije u noćnim satima, zbog jakih udara vjetra.

Federalni hidrometeorološki zavod, zbog očekivanih jačih udara vjetra, za danas je izdao narandžasti meteoalarm na cijelom području Bosne i Hercegovine. Očekivani udari vjetra od 50 do 70, lokalno do 80 km/h.

(RTVTK/FENA) E.F.

Pročitajte...