Zbog nedostatka kvoruma nije održana sjednica Doma naroda PSBiH

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koja je bila zakazana za danas, nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Sjednici je prisustvovalo 12 delegata – po pet iz klubova bošnjačkog i srpskog naroda i dva delegata iz Kluba hrvatskog naroda, što nije bilo dovoljno za održavanje sjednice.

– Fomalno utvrđujemo da za danas nije moguće obezbijediti kvorum, na osnovu informacija koje imamo, te  shodno tome nastavak ove sjednice zakazujemo za 15. maj – kazao je predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić nakon što je sekretar Doma delegatima saopćio informaciju koju je dobio iz Kluba hrvatskih delegata.

Sekretar Doma naroda Bojan Ninković je pojasnio da kvorum čini devet delegata, po tri iz sva tri kluba.

– Provjeravao sam jutros kvorum i iz Kluba hrvatskog naroda sam dobio informaciju putem telefona da tri delegata, a to su Ljilja Zovko, Zdenka Džambas i Mario Karamatić nisu u mogućnosti danas prisustvovati sjednici. Tu informaciju sam proslijedio Kolegiju Doma naroda kako sam je i dobio – kazao je Ninković.

Dom naroda je danas, između ostalog, trebalo da razmatra zahtjev Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku.

Predložene izmjene, koje je ranije podržao Predstavnički dom državnog parlamenta, predviđaju optičko skeniranje glasačkih listića, uvođenje video-nadzora na glasačka mjesta i uzimanje otisaka prstiju.

(FENA) D.V.

Pročitajte...