Zbog nedostatka kvoruma nije održana vanredna sjednica Predstavničkog doma

SARAJEVO, 23. januara (FENA) – Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koju su zakazali danas poslanici Socijaldemokratske partije BiH i Demokratske fronte radi razmatranja zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH, nije održana zbog nedostatka kvoruma.

To je prisutnim poslanicima SBB-a, SDP-a, DF-a, Stranke za BiH, A-SDA i BPS-a potvrdio šef Kluba Demokratske fronte Dženan Đonlagić navodeći da su na sjednicu stigla 43 zastupnika prema evidenciji stručnih službi.

– Zahvaljujemo se na odzivu na današnju sjednicu. Prema Poslovniku treba prisustvovati najmanje 50 zastupnika, te nemamo kvorum za održavanje sjednice – poručio je Đonlagić, te najavio da slijedi vanredna pres-konferencija klubova SDP-a i DF-a.

Na sjednicu nisu došli poslanici klubova SDA i HDZ-HNS-a BiH.

Navedenim Prijedlogom zakona klubovi SDP-a i DF-a predlažu da se urede izborne jedinice i broj mandata u Predstavničkom domu u skladu s demokratskim principima, jer, kako navode, 15 godina nije ispoštovana zakonska obaveza Parlamenta, koja proističe iz Izbornog zakona BiH.

Također, zakonom bi bio uređen broj i struktura delegata Doma naroda u skladu s Ustavom FBiH i principima sadržanim u presudi Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića, kojom je utvrđeno da treba mijenjati imperativnu odredbu Izbornog zakona da bi svaki konstitutivni narod dobio jedno mjesto u kantonalnim skupštinama.

(RTVTK/FENA) M.B.

Pročitajte...