Zbog obilnih sniježnih padavina u Kladnju proglašeno stanje prirodne nepogode (FOTO/VIDEO)

Štab civilne zaštite Općine Kladanj na danas održanoj vanrednoj sjednici donio je Odluku o proglašenju nastanka stanja prirodne nepogode na području općine Kladanj zbog visine snježnog pokrivača.

Već nekoliko dana područje općine Kladanj zahvatile su velike snježne padavine, praćene niskim temperaturama i olujnim vjetrovima, tako da visina snijega i snježnih nanosa u područjima sa većom nadmorskom visinom prelaze 100 cm.

U većem dijelu općine došlo je do prekida cestovnih komunikacija, te prekid u napajanju električnom energijom i telefonskim vezama.

Ekipe zadužene za zimsko održavanje lokalnih i drugih puteva stalno su na terenu kako bi očistile glavne putne pravce prema mjesnim zajednicama i naseljenim mjestima.

Kako navode u Službi civilne zaštite Općine Kladanj postoji realna opasnost da bude ugroženo snabdijevanje građana osnovnim životnim namirnicama i pružanje medicinske pomoći bolesnim licima.

– Uputili smo Preporuke pravnim i fizičkim licima za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od sniježnih padavina i niskih temperatura, a što je u skladu s njihovim nadležnostima i obavezama propisanim Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća – istakao je Ziad Vejzović, predstavnik Službe CZ.

Pojedini privredni subjekti na području općine Kladanj su zbog otežanih uslova rada u svojim preduzećima obustavili proces proizvodnje.

 

Pročitajte...