Zbog pogoršanja epidemiološke situacije pojačavanje inspekcijskih kontrola u TK

Higijensko epidemiološka situacija na području Tuzlanskog kantona ima trend evidentnog pogoršanja, te se bez dosljednog pridržavanja propisanih higijensko-epidemioloških mjera i bez vakcinacije stanovništva u znatno većem obimu i procentu ne može efikasno boriti protiv pandemije korona virusom – konstatovano je na današnjem sastanku Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja i mjera koje su poduzete protiv pandemije COVID-19.

Nakon prezentacije trenutnih pokazatelja u smislu broja oboljelih, učestalosti oboljelih u broju ukupno testiranih osoba, broju hospitaliziranih, te osoba smještenih u COVID bolnicu i respiratorni centar, svi prisutni složili su se da se po svim parametrima situacija rapidno usložnjava, saopćeno je nakon sastanka.

-Povećan je i broj testiranja i broj hospitaliziranih osoba. Trenutno je 51 pacijent u COVID bolnici, 13 pacijenata u respiratornom centru, šest na respiratoru, a mobilisan je i dodatni kadar za potrebe COVID bolnice i respiratornog centra – istaknuo je danas medicinski direktor UKC-a Tuzla Bahrudin Hadžiefendić.

Istovremeno, kako je rečeno, bilježi se i trend porasta broja osoba zainteresiranih za vakcinaciju vakcinama svih proizvođača.

-Procent vakcinisanih se kreće od 10 posto u Sapni, do 45 posto u Doboj Istoku. Vakcina trenutno imamo sasvim dovoljno na svim vakcinalnim punktovima i apeliramo na građane da ličnom imunizacijom zaštite i sebe i druge – kazala je v.d. direktorice Zavoda za javno zdravstvo Maida Mulić.

Imajući u vidu evidentne negativne trendove, ali i činjenicu da je primjetno opuštanje građana i sve manje poštivanje propisanih higijensko-epidemioloških mjera, danas je dogovoreno da će se u narednim danima pojačati kontrole inspekcijskih i policijskih organa.

Inspekcijski nadzor bit će prije svega usmjeren na one lokalitete gdje je primijećeno veće kršenje mjera koje su propisali krizni štabovi, saopćeno je iz Vlade TK.

Pročitajte...