Počelo obilježavanje Sedmice borbe protiv tuberkuloze

„Sat otkucava, vrijeme je da zaustavimo tuberkulozu“ ovogodišnji je moto Sedmice borbe protiv ove zarazne bolesti čije je obilježavanje počelo jučer. Kantonalne i lokalne organizacije Crvenog križa širom Federacije različitim aktivnostima uključili su se obilježavanje sedmice koje traje do 21. septembra.
U vremenu globalne pandemije korona virusa kada su sva ostala oboljenja stavljena u drugi plan, nameće se pitanje šta je sa ostalim bolestima. Upravo zbog toga, mišljenja su stručnjaci, o tuberkulozi kao bolesti koja je i dalje prisutna u svijetu treba govoriti, posebno u ovoj sedmici.  „To nam je upozorenje da konstantno trebamo skretati pažnju javnosti i širiti znanja o samoj tuberkulozi i raditi na njenoj prevenciji u svim zajednicama, a posebno u onim koje su prepoznate kao rizične za pojavu tuberkuloze“, mišljenja je Merima Sarajlić, sekretar Crvenog križa TK.
Turberkuloza je veliki javno-zdravstveni i ekonomski problem. Od nje i danas obolijeva veliki broj ljudi. „Prema podacima oko 50 miliona ljudi u svijetu umire od tuberkuloze. To je ogromna brojka i to ne treba zanemarivati. To je i dalje javno-zdravstveni problem to ne treba zanemarivati bez obzira na dobru terapiju i dobre protokole liječenja koji su jako uspješni. Imate kratki šestomjerečni pkurs liječenja koji daje izvanredne rezultate pod uslovom da se provodi samo onako kak treba i da je na vijeme započeta terapija.“, ističe dr. Mensur Hadžibeganović, pedijatar i dugogodišnji aktivista CK TK.
Prevencija ove kao i svih ostalih bolesti je ključna. Ona počinje od rođenja kada novorođenčad još u bolnici primaju prvu dozu vakcine BSG-a. dr. Hadžibeganović dovodi u sličnost ovu i sve ostale vakcine protiv COVID-a 19 o kojima se danas daleko više govori, a to je da one ne sprječavaju obolijevanje nego isključivo štite od težih oblika bolesti.

Dr. Hadžibeganović upozorava i na simptome tuberkuloze koji se ne smiju zanemariti.
„Kada imate pacijenta koji dugo kašlje sedmicama, danima, koji ima blago povišenu temperaturu do 37. 5  i koja je naročito izražena u večernjim satima i traje nekoliko sedmica. Važno je reći da je period inkubacije kod tuberkuloze od dvije do deset sedmica. Kad se pojavi sukrvičav ispljuvak u kašlju odna je poprilično kasno i može se sa sigurnošću reći da se radi i tuberkulozi i li karcinomu pluća“, ističe dr. Hadžibeganović.
Već tradicionalno, volonteri Crvenog križa ove sedmice prodaju markice simbolične cijene od pola marke, kako građanima, privrednim društvima tako i učenicima osnovnih i i srednjih škola širom TK. Osim toga biće organizirane i edukativne radionice. CK TK će u suradnji sa inicijativnom grupom MZ Dragunja 22. septrmbra u 14 sati organizirati edukativno predavanje nakon čega će za sve zainteresirane građane biti organiziran ljekarski pregled.