Zbog smanjenog obima proizvodnje stanje u tekstilnoj industriji u TK nije zadovoljavajuće

Zbog smanjenog obima proizvodnje i broja narudžbi, stanje u tekstilnoj industriji u TK nije zadovoljavajuće. U prvih 6 mjeseci ove godine zabilježen je pad proizvodnje za 30 posto, dok je evidentan i pad izvoza proizvoda.  Problem za ovu djelatnost predstavlja i nemogućnost korištenja koronazakona. U narednom periodu se očekuje dodatan pad narudžbi kao i smanjenje potražnje tekstilnih proizvoda.

Autor: Dino Dropić

Pandemija koronavirusa negativno se odrazila i na poslovanje mnogih firmi unutar tekstilne industrije TK.  Evidentan je značajan pad proizvodnje kao i smanjenje narudžbi tekstila.  Ova djelatnost najviše je orijentisana na izvoz svojih proizvoda. Prošlogodišnja vrijednost izvoza iznosila je 47 miliona KM.  Ove godine će priliv biti dosta manji, zbog novonastale situacije uzrokovane oboljenjem COVID-19.

“ U prvih 6 mjeseci ova industrija bilježi pad obima proizvodnje u prosjeku između 25 i 30 posto, te imamo pad izvoza oko 15 posto. Ovaj pad izvoza je nešto malo manji s tim što smo mi u prva 3 mjeseca imali prethodne nardužbe iz prethodnog perioda. Međutim ono što je problem za neki naredni period, je da tekstilna industrija očekuje da će doći do dodatnog pada narudžbi , do smanjennja potražnje”, rekla je Edina Kurtić rukovodilac sektora udruženja Kantonalne privredne komore Tuzla.

Iz Sindikata tekstila kože, obuće i guma Tuzlanskog kantona ističu kako sve više ljudi u ovoj grani tekstilne industrije ostaje bez posla.

“Radnici su veoma nezadovoljni ovim stanjem nesigurnosti u smislu zdravlja, u smislu radnih mjesta i tako dalje. Od početka ove pandemije od marta, kod nas kad se pojavilo, mi smo imali svi 90 posto iz ove grane svi smo imali prekide u 2 ili 3 mjeseca po 15 dana. Otpušteno je u branši tekstil koža obuća TK preko 100 radnika i ovim trendom i dalje ide. Mislim da ukoliko se ništa ne poduzme, izgubićemo a tako malo za ovu granu trebaa ulaganja da imaš proizvodnju da imaš sve”, rekao je Hasib Mustafić predsjednik Sindikata tekstila kože, obuće i guma TK.

Otežavajuća okolnost za sve one koji se bave tekstilnom industrijom je ta što nisu mogli koristiti pogodnosti koronazakona. Budući da se narudžbe u ovoj profesiji uzimaju unaprijed, firme i zaposlenici u ovoj industriji  imali  su dosta posla tokom trajanja  restriktivnih mjera. Zbog pandemije koronavirusa došlo je do pada u proizvodnji, a u narednom periodu se očekuje dodatan pad obima proizvodnje kao i broja narudžbi, poručeno je iz Kantonalne privredne komore Tuzla.

Pročitajte...