Zbog snježnih padavina otežan saobraćaj u Tuzlanskom kantonu

Zbog novih snježnih padavina u Tuzlanskom kantonu otežano je saobraćanje vozila. Na pojedinim putnim pravcima saobraćalo se usporeno, jednom trakom. Međutim, kako su nam potvrdili  iz Kantonalne uprave civilne zaštite TK i BIHAMK-a, putevi su trenutno prohodni. Niske temperature i poledica glavni su  uzrok većeg broja intervencija u Službi hitne pomoći Tuzla, te stoga pozivaju na oprez, posebno starije osobe.

Autor: Dino Dropić

Velike količine snijega i niske temperature u Tuzlanskom kantonu stvorile su velike probleme i vozačima i pješacima uglavnom starije životne dobi. Vremenske neprilike uzrokovale su povećan broj intervencija u tuzlanskoj Službi hitne pomoći, gdje je kako navode situacija bila dramatična u jutarnjim satima. Povrede su zadobile i mlađe i starije osobe, a uglavnom se radi o lomovima i frakturama.

“Za sat vremena smo od 10-11h primili 11 traumatiziranih. Imali smo 2 saobraćajke imali smo 5 fraktura podlaktice. Imali smo 2 frakture natkoljenice, povrede glave komociju cerebri tako da u suštini za vrlo kratko vrijeme veliki broj povrijeđenih. Nije bilo komplikacija, ljudi su adekvatno to mobilisali, napravili nepokretne udove i dovezli ovdje do nas. Tek naknadno nakon našeg ovdje tretmana uputili smo pacijente na ortopediju. Svi su zbrinuti. U dvije ture smo imali transport iz Službe od ortopedne do hirurške klinike”, rekao je doc. dr. Hajriz Alihodžić specijalista urgentne medicine.

Nove obilne snježne padavine usporile su saobraćaj na dionicama u sjevernoj i sjeveroistočnoj BIH. Usporeno se saobraćalo na putnim pravcima Živinice – Šićka petlja, Srebrenik-Tuzla, kao i na dionici Lukavac – Tuzla na lokalitetu Šički Brod. Tokom dana na ovoj dionici saobraćalo se jednom trakom, a od poslijepodnevnih sati saobraćaj je u potpunosti   normalizovan.

“Zbog novih snježnih padavina usporeno se saobraćalo na većini puteva u Tuzlanskom kantonu. Posebno bih izdvojio dionice preko planinskih predjela. Svakako ekipe putnih službi su na terenu i intervenišu na svim mejstima gdje je to neophodno. Zbog izrazito niskih temperatura usporeno je i djelovanje posipnih materijala,pa vozače pozivamo na maksimalni oprez. Problemi su danas bile zabilježene u mejstu Previle gdje je došlo do blokrianja teretnih vozila u snijegu, ali ovaj problem je brzo riješen”, istakao je Emir Hasković iz informativnog centra BIHAMK.

Iz BIHAMK-a ističu kako je kolovoz  pretežno mokar ili vlažan, a pažnja se skreće na poledicu  u planinskim predjelima kao i na mostovima i prilazima tunelima. Apeluju bh. stanovništvu da prilagode vožnju uslovima na putu i podsjećaju da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

 

Pročitajte...