U Fabrici cementa Lukavac počeo redovni godišnji remont

Od 11. januara u Fabrici cementa Lukavac započeo je redovni godišnji remont postrojenja koji će trajati do 1. marta 2021. Remontne aktivnosti vrše se tradicionalno tokom zimskog perioda, odnosne neposredno prije građevinske sezone. Cilj je povećanje pouzdanosti tehničkih sistema radi smanjenja zastoja u toku rada, te smanjenje proizvodnih troškova.

Novinarka: Devleta Brkić

Nakon obavljenog remonta u Fabrici cementa Lukavac bit će dodatno unaprijeđena energetska učinkovitost u proizvodnji. Predviđeni radovi donijet će i nova poboljšanja svih ekoloških aspekata proizvodnje, s posebnim osvrtom na maksimalno povećanje udjela alternativnih goriva i smanjenje korištenja fosilnih goriva.

– Mi povećavamo efikanost naših uređaja sa ovim remontnim aktivnostima. Ujedno svim tim aktivnostima obuhvaćeni su i uređaji kojima mi vršimo kontrolu emisija odnosno regulaciju emisija koje ispuštamo u atmosferu. Tako da ćemo remontom ovih uređaja držati se naših garantovanih emsisija iz okolinske dozvole. U toku ovih remontnih aktivnosti mi smo predvidjeli generalni remont našeg vrećastog filtera gdje očekujemo da budu emisije prašine u granicama na koje je taj filter projektovan, tako da ćemo naredne tri godine imati pouzdan sisteme za kontrolu emsiije prašine, Enis Rizvić, menadžer održavanja u Fabrici cementa Lukavac.

Remontne aktivnosti počele su 11. januara i trajat će do 1. marta 2021., kada je planiran start pogona za proizvodnju cementa. Sredstva za remont unaprijed su planirana.

– Mi se držimo tih planiranih sredstava, odnosno trudimo se da budemo u budžetu tokom provođenja tih remontnih aktivnosti. Ono na što smo ponosni jeste da remont trenutno izvodimo u vlastitoj režiji i sa punim kapacitetom, a ostale aktivnsoti oko 90 posto naših aktivnosti se izvršava sa domaćim lokalnim firmama, dodao je Rizvić.

Fabrika cementa Lukavac, kao i svi privredni subjekti na našem području, prilagodila je svoj rad uslovima pandemije koronavirusa.

– Morali smo se prilagoditi novonastaloj situaciji u covid ambijentu, gdje smo se morali pridržavati donešenih sigurnosnih mjera a ujedno ostvariti zadate proizvodne ciljeve. Mi smo uspjeli da se nekom našom reorganizacijom prilagodimo tim uslovima, ipoštujemo sve mjere i postignemo sve ciljeve koji su bili postavljeni ispred nas, naglasio je Rizvić.

Fabrika cementa Lukavac je uprkos svim nedaćama koje je donijela 2020. uspješno i bez prekida okončala proizvodnju cementa prema planiranim količinama, sačuvana su sva radna mjesta i ostvareni dobri prodajni rezultati, poručeno je iz ove kompanije.

(RTVTK)

Pročitajte...