Zemljotres potresao Iran i Tursku: U turskom gradu Vanu najmanje osam mrtvih

Van, Turska - 23. februar 2020: Zemljotres jačine 5,7 stepeni Richtera pogodio je jutros područje tursko-iranske granice. Posljedice zemljotresa osjetile su se u turskom Vanu i okolini. U naselju Baskale porušile su se neke kuće. ( AA - Anadolu Agency )
– Zemljotres čiji je epicentar zabilježen na području Irana najviše je pogodio stanovnike najistočnijeg turskog grada Vana

– Povrijeđena najmanje 21 osoba, među kojima je osmoro u kritičnom stanju

TEHERAN (AA) – U zemljotresu jačine 5,7 stepeni po Richteru, koji je jutros pogodio Zapadni Azerbejdžan, iransku pokrajinu na granici s Turskom, u istočnom turskog gradu Vanu poginulo je najmanje osam osoba, povrijeđena 21, dok je na području Irana povrijeđeno 25 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema dosadašnjim informacija, zemljotres čiji je epicentar zabilježen na području Irana najviše je pogodio stanovnike najistočnijeg turskog grada Vana.

Ekipe turskog AFAD-a su na terenu i pomažu građanima pogođenim zemljotresom.

Ministar zdravstva Turske Fahrettin Koca potvrdio je kako je u zemljotresu povrijeđena najmanje 21 osoba, među kojima je osmoro u kritičnom stanju.

Oglasio se i ministar obrazovanja Turske Ziya Selcuk koji je rekao kako je u mjestima Baskale, Saray i Gurpinar zabilježena manja šteta na nekoliko seoskih škola. U oštećenim školama nastava će biti odgođena i izmještena na druge lokacije do saniranja štete.

Na području Irana, prema prvim informacijama, povrijeđeno je najmanje 25 osoba, a oštećeni su stambeni objekti u najmanje 43 sela u pograničnom pojasu s Turskom.

Glasnogovornik Ureda za vanredne situacija Irana Mucteba Halidi potvrdio je za iranske medije informaciju o 25 povrijeđenih, dodavši da je jedna osoba u kritičnom stanju.