Žene Srebrenice i danas upozorile na sve manje ekshumacija i identifikacija

Članice Udruženja “Žene Srebrenice“ i danas su se kao i svakog jedanaestog u mjesecu, okupile na tuzlanskom Trgu žrtava genocida u Srebrenici, podsjećajući javnost na stravične zločine i genocid koji se dogodio 11. jula 1995. godine.

Srebreničanke, koje su se okupile u znatno manjem broju zbog higijensko-epidemioloških mjera koje su na snazi, ukazale su i danas na veoma spor proces ekshumacije i identifikacije žrtava genocida.

Izrazile su nezadovoljstvo neotkrivanjem novih masovnih grobnica i minimalnim brojem optužnica za počinjene ratne zločine i genocid.

Zamjenica predsjednice UG “Žene Srebrenice” Nura Begović izjavila je za Fenu da je svakog 11. u mjesecu ista poruka članica ovog udruženja.

-Tražimo istinu i pravdu, još uvijek mnoge porodice nisu pronašle svoje najmilije, jako malo kostiju je pokopano, sve je manje ekshumacija i identifikacija. Mi nećemo posustati dok se ne pronađe posljednja osoba koja je nestala, jer do posljednjeg izdisaja brineš se za one koje voliš – kaže Begović.

Pozvala je nadležne institucije da se više uključe kako bi se ubrzao proces pronalaska nestalih osoba.

Također, uputila je apel svim ljudima dobre volje da daju doprinos u radu Memorijalnog cenra Potočari, kao i osobama koje su preživjele genocid da dođu i ispričaju svoja iskustva za potrebe prikupljanja priča.

Nura Begović u proteklom ratu izgubila je 16 užih članova porodice, od kojih je samo polovina pronađena, a za ostalim se još uvijek traga.

Fena

 

Pročitajte...