Ženska odbojkaška reprezentacija BiH obavlja posljednje pripreme pred odlazak na Evropsko prvenstvo

Žensku odbojkašku reprezentaciju BiH od 18. avgusta do 4. septembra očekuje nastup na Evropskom prvenstvu. Djevojke se već dvadeset dana pripremaju na Ilidži. Povodom toga u tuzlanskom Mejdanu danas je održana i konferencija za medije. Predsjednik odbojšakog saveza BiH Alija Fatić istakao je kako nema povrijeđenih igraćica i da pripremama prisustvuje ista ekipa koja je nastupala u  Srebrnoj ligi i kvalikacijama za nadolazeće prvenstvo. Našoj reprezentaciji u nedjelju će se pridružiti i selekcija Azerbejdžana sa kojima će trenirati i odigrati nekoliko prijateljskih utakmica.

„Reprezentacija je spremna za odlazak na jedno od najvećih takmičenja i najveći je rezultat što smo to napravili. Što se tiče rezultata od samog početka smo govorili, zadovoljan sam sa grupom. Bitno je igrati sa jakim reprezentacijama. Vidjeli smo gdje smo, šta smo. Mislim da ćemo mi biti iznenađenje ovog Evropskog prvenstva“, istakao je  Alija Fatić predsjednik Odbojkaškog saveza BiH.

Na današnjoj konferenciji govorilo se i o festivalu omladinske odbojke za žene. Turnir će biti održan od 27. do 29. avgusta na Vlašiću, a igrat će djevojke do 21 godine. Prema riječima Alije Fatića ovo je idealna prilika da se naprave širi spiskovi odbojkašica koje će nastupati za kadetsku i juniorsku reprezentaciju BiH. Intencija je da se radi sa mlađim kategorijama, kako bi u budućnosti seniorska reprezentacija nastavila sa odličnim rezultatima. Turnir će biti održan u SRC  „Vlašić„koji ima sve neophodne uslove za održavanje značajnog takmičenja.

„ Mislim da ovo ide u jednom dobrom pravcu. Ovako se gradi sistem i ovako se prave rezultati za budućnost. Omladina je naša budućnost i trebamo sve da usmjerimo ka njihovom uspjehu“, rekao je Goran Šarić direktor SRC „Vlašić“.


Iz Odbojkaškog saveza BiH  pozvali su sve klubove iz cijele BiH da se odazovu turniru  i da se napravi što bolja selekcija za mlađe kategorije reprezentacije koje će u budućnosti biti nositelji igre ženske  seniorske reprezentacije.  Izabranice Stevana Ljubičića pripreme će obaviti do 17. avgusta kada ih očekuje put u Srbiju gdje će snagu u grupnoj fazi odmjeriti sa domaćinom turnira i selekcijama Francuske, Rusije, Azerbejdžana i Belgije.