Živinice: Mapiranje trasa za bicikliste, planinare i turiste

Uređenje i mapiranje biciklističkih i alpinističkih staza u Živinicama je u završnoj fazi. Na nekoliko lokacija u gradu su postavljene mape koje su turistima, biciklistima i planinarima od velike pomoći za određivanje rute i lakši dolazak do odredišta. Ovo je prvi korak za razvoj turizma u Živinicama, kaže gradonačelnik Samir Kamenjaković. Podsjeća i na potpisani sporazum o biodiverzitetu dijela Konjuha koji je potpisan sa Italijanskom Vladom.
Izgrađen je i autoput za bicikla, na lokalitetu Ciljuge. Njime će biti povezane historijski značajne destinacije koje se nalaze u Živinicama. Zvanično će biti otvoren 21. sepotembra ove godine.
Zadnja faza je razvoj agroturizma koja će biti potpomognuta START UP i USAID projekatima, Udruženja građana dijaspore „Most“, kao i Gradske uprave.Cilj je da ljudi ostanu i opstanu u ruralnim područjima, razvijaju svoja gazdinstva i privuku turiste koji će do njih dolaziti biciklima. Za to je vrlo važno da se prijavljuju na START UP projekte, pojašnjava Kamenjaković.Živinice prve idu u pravcu ozbiljnog razvoja agroturizma, kažu u Gradskoj upravi.Uskoro se očekuje i nabavka trideset bicikala za iznajmljivanje i obilazak turističkih destinacija. Spajanje biciklizma, prirode i historijskih tačaka u ovom gradu uskoro bi trebalo polučiti i prve rezultate.

Pročitajte...