Živinice: Završna faza izgradnje vodovodne mreže Barice

U radnoj posjeti Gradu Živinice danas je boravila delegacija Vlade TK, koju su činili premijer Denijal Tulumović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mustafa Šakić. Tom prilikom obišli su radove na projektu izgradnje vodovoda Barice, kojim bi se konačno riješio problem vodosnadbijevanja Grada Živinice. Projekat uspostavljanja vodovodne mreže Barice realizuje se u više faza, a u toku je četvrta, završna faza. Vrijednost projekta je 1.800.000 KM, a Vlada TK za ovu namjenu izdvojila je 552.000 KM.

Novinarka: Devleta Brkić

Projekt uspostavljanja vodovodne mreže Barice u završnoj je fazi, a čijom će se konačnom realizacijom uspostaviti nova vodovodna mreža putem koje će se vodom opskrbiti cijela gradska zona i neki dijelovi Grada Živinice. Sredstva za četvrtu, završnu fazu osigurala je Vlada Tuzlanskog kantona. Tim povodom delagacija Vlade danas je boravila u radnoj posjeti ovom Gradu.

– Vlada TK je jedan od sufinansijera u ovom projektu. Živinice su u prethodnom periodu uvijek imale problema sa vodosnadbijevanjem. Nadam se da će kompletna gradska zona sa ovim bunarevima koji su iskopani na području MZ Barice, a i proširenjem u budućnosti, biti potpuno pokrivena sa vodosnadbiejvanjem. Vlada TK je prepoznala ovaj projekat u Živinicama, i slične projkete će prepoznavati uvijek širom Kantona, istakao je tom prilikom premijer TK Denijal Tulumović.

Nakon izgradnje vodnog sistema Barice, uz obaveznu isporuku od Vodovoda Tuzla, osigurat će se dovoljne količine vode koje su potrebne Gradu Živinice za normalno vodosnabdijevanje.

– Mi smo bunare završili, njih smo spojili do ovog dijela gdje radimo završnu kapitažu. Od završne kapitaže, sabirnice i svih bunara uradili smo projekat mreže prema Merštrićima odakle će se snadbijevati Grad Živinice. Ja se nadam da ćemo do početka jeseni imati završen projekat i da pustimo vodu u Grad Živinice, kazao je gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković.

Ukupna vrijednost projekta je 1.800.000 maraka, ističe Kamenjaković.

– Većinu sredstava smo obezbijedili iz gradskog budžeta. Želim napomenuti da smo 2017. i 2018. dali oko milion iz Budžeta Grada, dodao je.

Za realizaciju četvrte faze projekta iz Budžeta Tuzlanskog kantona izdvojeno je 552.000 maraka, istakao je Mustafa Šakić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

– Donijeli smo obavijesti o nekim drugim projektima koje smo odobrili programom vodnih naknada za ovu godinu. Riječ je o projektu vodosnadbijevanja Aerodorma Dubrave, tačnije izdvojili smo 120.000 KM za novu vodovodnu mrežu. Također odobrili smo i 300.000 maraka kada je u pitanju novo korito rijeke Spreče, istakao je ministar Šakić.

Ministar Šakić naglasio je da će resorno ministarstvo i Vlada TK i u narednom periodu nastaviti sa projektima koji su od interesa svih građana Kantona, te da ukoliko Grad Živinice ima spremne nove projkete mogu očekivati finansijsku pomoć.

(RTV TK)

Pročitajte...