Zukić: Jednostavnija registracija obrta dala bi pola miliona KM direktnih ušteda

U dvomjesečnu javnu raspravu upućen je Nacrt novog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, koji su na vanrednom zajedanju usvojii delegati Doma naroda Federalnog parlamenta.

Tom prilikom, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić izjavio je Feni da novo zakonsko rješenje donosi pojednostavljenje postupaka za registraciju i rad obrtnika u Federaciji BiH navodeći da bi to dalo pola miliona KM direktnih ušteda privatnom sektoru godišnje.

– Znatno je ubrzano provođenje procedura i postupaka obuhvaćenih ovim zakonom i potrebno vrijeme skraćeno za 50 posto. To znači da je proces registracije obrta skraćen sa 15 na sedam dana – rekao je Zukić.

U odnosu na postojeći Zakon, kaže, uvedene su novine u prekršajnom kažnjavanju odgovorne osobe u nadležnom organu u slučajevima kada ne donose rješenje u propisanom roku (7 dana) ili donese rješenje koje ne sadrži registarski list iz Obrtnog registra.

Također, bit će kažnjeno ako ne dostavi sva rješenja u vezi s obavljanjem obrta nadležnim organima u propisanom roku ili ako po službenoj dužnosti ne obavijesti obrtnika ili osobu koja obavlja srodnu djelatnost o obavezi i rokovima usklađivanja poslovanja i dokumentaciji potrebnoj za usklađivanje.

Nove odredbe propisuju da obrtnici budu oslobođeni obaveza da u izvršnom postupku odgovaraju svojom imovinom.

Unaprijeđen je i postupak razmjene informacija te popunjavanja Jedinstvenog registra obrtnika u FBiH.

– Kroz navedena rješenja zakon će omogućiti i osigurati moderan i efikasan okvir za poslovanje obrtnika i potaknuti jačanje obavljanja obrtničke djelatnosti – konstatirao je Zukić.

Tome bi trebalo doprinjeti i uvođenje rješenja da se obrazovanje za obavljanje djelatnosti za koje se traži odgovarajuća školska sprema, pored osnovnih, srednjih škola i visokoškolskih ustanova, može vršiti i u ustanovama za obrazovanje odraslih u skladu s kantonalnim zakonima.

Pored uspostavljanja i obavljanja obrta, novi Zakon o obrtu i srdonim djelatnostima će regulisati i odredbe o vrstama i prijenosu obrta te nadležnostima obrtničke komore, kao i sve druge mjere, nezaobilazne u obrtničkoj djelatnosti.

(RTVTK/FENA) M.B.

Pročitajte...