Zvizdić: Država Bosna i Hercegovina je jedini titular cjelokupne državne imovine

Podsjećam sve međunarodne (a i domaće) zvaničnike koji se bave ili se planiraju baviti temom državne imovine da je Dodikov prijedlog: ”Da dva entiteta i Brčko distrikt naprave sporazum i potvrde saglasnost da imovina koja se nalazi na prostoru jednog entiteta pripada tom entitetu, onom drugom drugo, distrikt pripada Brčko distriktu i eto, to je rješenje“, u potpunoj suprotnosti s međunarodnim i domaćim pravom i naravno, s odlukama Ustavnog suda BiH – napisao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine (PS) BiH Denis Zvizdić na svom Facebooku. 

On navodi da ovakve ideje sigurno neće imati podršku u PSBiH, jer je državna imovina sredstvo provođenja javne vlasti i usko je povezana sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom države, koji su isključivo državne – a ne entitetske karakteristike i zbog toga se pitanje državne imovine mora regulirati zakonom na državnom nivou, što je i stav Ustavnog suda BiH, a i OHR-a.

– Dalje, standardi koji su važili za sve zemlje bivše Jugoslavije moraju važiti i za BiH, što znači da je država Bosna i Hercegovina jedini titular cjelokupne državne imovine. Potrebno je još jednom ponoviti da je Ustavni sud BiH utvrdio da šume i šumsko zemljište na cijeloj teritoriji BiH predstavljaju javno dobro koje spada pod državnu imovinu, što je u isključivoj nadležnosti države BiH. (A odluke Ustavnog suda su, prema Ustavu BiH, konačne i obavezujuće) – navodi Zvizdić.

Dodaje kako bi bilo dobro, imajući u vidu da u državnu imovinu ulazi i tzv. restituciona masa, „da se umjesto pokušaja bh. entiteta RS da otme državnu imovinu, ozbiljnije posvetimo pitanju restitucije, odnosno denacionalizacije, jer smo praktično ostali među rijetkim državama u Evropi koje nisu izvršile tu obavezu”.

(RTVTK/FENA)

Pročitajte...