Zvizdić i Borisov o euroatlantskim integracijama i regionalnoj saradnji (VIDEO)

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sofiji sa premijerom Republike Bugarske Boykom Borisovom o ubrzanju euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine i regionalnoj saradnji.

Zvizdić je informisao premijera Borisova o aktualnoj političkoj situaciji u BiH te ponovio opredijeljenost Vijeća ministara BiH evropskom putu Bosne i Hercegovine. Rekao je da BiH nakon uspješnog završetka Odgovora na Upitnik EK pokušava da na najbolji način iskoristi trenutni pozitivni momentum s ciljem ubrzanja integracijskih procesa pripremajući se za tzv. evaluativne misije Evropske komisije, kao i za naredni krug dodatnih pitanja.

Pozdravio je odluku Bugarske što je kao jedan od prioriteta predsjedavanja izabrala zapadni Balkan. Rekao je da je takav stav otvorio novu pozitivnu dinamiku unutar EU u odnosu na ovo pitanje. Dodao je da je Bugarska igrala ključnu i uvijek prijateljsku ulogu u važnim trenucima historije naše domovine, od njenog prvog međunarodnog priznanja do kontinuirane podrške evropskim i NATO integracijama Bosne i Hercegovine.

Premijer Borisov je ponovio neupitnu podršku evropskim i NATO integracijama Bosne i Hercegovine. Naglasio je da će Bugarska kontinuirano držati pitanje integracija zapadnog Balkana na dnevnom redu EU i dodao da su integracije jedini put za mir, stabilnost i prosperitet regije.

Razgovarano je i o unapređenju transportne infrastrukture regije. Naglašeno je da je to ključno za povezivanje regije i ubrzavanje ekonomskog razvoja i evropskih integracija zapadnog Balkana. Razmatrani su modaliteti direktnog avio povezivanja glavnih gradova Balkana putem udruživanja regionalnih avio operatera čime bi se ubrzao protok ljudi i roba u regiji. Izražen je i obostrani interes za unapređenjem privrednih i trgovinskih odnosa.

Razmijenjena su mišljenja i o sigurnosnim pitanjima u regiji, a premijeri su istaknuli saradnju, mir i stabilnost kao glavne smjernice politika svojih vlada u okvirima regionalnih procesa i inicijativa i saglasili se da jedino taj put donosi opći prosperitet i ekonomski boljitak.

Sastanku su prisustvovali ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, ministar pravde BiH Josip Grubeša, ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Bugarskoj Radomir Bogdanović, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.