Zvizdić: Informirao sam Mogherini o razlozima neformiranja vlasti (VIDEO)

Sve države na Balkanu imaju međunarodno priznate granice, a nepovredivost međunarodno priznatih granica je bazno načelo Evropske unije i mislim da to treba ostati vladajući model i princip svih daljih aktivnosti, kada se govori o toj temi, na području zapadnog Balkana – poručio je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Kazao je to novinarima nakon bilateralnog sastanka s visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini, u Berlinu, navodeći da je stanje u BiH i na Balkanu bila jedna od tema sastanka.

Zvizdić je ukazao na pogoršanje političke stabilnosti, ali i opće stabilnosti čitavog Balkana.

– Počinju se ponovo crtati neke nove granice, govori se o razmjeni teritorija na bazi etničkog principa, a mi znamo iz naše prošlosti do čega su dovele takve ideje, jer one nisu nove. Nekada je o tim idejama govorio Šešelj, Milošević, a pokušaj provedbe tih ideja u djelo je rezultirao stotinama hiljada ubijenih, genocidom i iseljavanjem – rekao je Zvizdić.

Tokom sastanka Zvizdić je Mogherini informirao o stanju u BiH.

– Prenio sam da razlog neformiranja vlasti, konkretno Vijeća ministara ne leži u broju ministarstava, niti u tome ko će biti ministar ili premijer, činjenica je u nepoštivanju vladavine zakona, a to je neprihvatanje ANP-a i aktivacija MAP-a, za što postoji zakonski konsenzus u BiH – rekao je Zvizdić.

Istakao je da je vladavina prava bazno načelo na kojem počiva EU, a da BiH želi da ide putem EU integracija, te da mora prihvatati vladavinu prava i ponašati se u skladu s tim načelom.

Teme bilateralnog sastanka bile su i u vezi s evropskim integracijama i Berlinskim procesom, što, kako je naveo Zvizdić, nema alternativu.

– Vjerodostojna perspektiva proširenja EU na zapadni Balkan još uvijek jeste zajednički instrument koji omogućava reforme i saradnju u regionu – naglasio je Zvizdić.

Zvizdić danas učestvuje na sastanku država zapadnog Balkana u Berlinu. Sastanak su organizirali kancelarka SR Njemačke Angela Merkel i predsjednik Republike Francuske Emmanuel Macron.