Ef. Ćemo: Aladža opet krasi Foču na mjestu gdje je stoljećima bila

Svečano otvaranje Aladža džamije, simbola Foče, čin je koji u srcima vjernika ali i svih dobronamjernih ljudi budi posebne osjećaje – izjavio je za Fenu član građevinskog odbora i imam džemata Mrežica Salem ef. Ćemo.

Kao jedan od sudionika prvog poslijeratnog okupljanja na ovoj lokaciji, čišćenja i pronalaska temelja, i kao nekadašnji glavni imam Medžlisa IZ Foča, ponosan je kaže na činjenicu da je svjedok ponovnog uzdizanja ovog vjerskog objekta, od prvog dana.

– Posebni osjećaji su, posebna ushićenost vlada u meni. Drago mi je da me je Allah dž.š omogućio, da sam bio tu od prvog dana obnove Aladže i rada Medžlisa IZ Foča. Posebno sam sretan što sam dio ove priče oko obnove Aladže koja je počela prije deset ili dvanaest godina. Drago mi je da sam bio tu cijelo vrijeme i kao član građevinskog odbora i kao predsjednik medžlisa, imam i povratnik. Tu sam bio od prvog dana, od pronalaska prvog kamena, ograđivanja ovog lokaliteta i svih ostalih aktivnosti koje su se odvijale – kaže ef. Ćemo

Ne krije radost zbog činjenice da Aladža, uzdignuta iz pepela, ponovo krasi grad na Ćehotini i Drini te navodi da su zbog toga sretni i ostali stanovnici Foče.

– Naravno da nam je drago, hvala Allahu dž.š i svim dobrim ljudima koji su dali svoj doprinos, da smo dočekali ovaj dan kada vršimo posljednje detaljne pripreme za svečano otvorenje. Nadam se da ćemo ako Bog da, dostojanstveno, sa sveg srca, u subotu svečano otvoriti našu Aladžu i prepustit je da bude tu gdje je uvijek bila, da i dalje krasi našu dragu Foču i da služi svojoj svrsi, da se u nju dostojanstveno dolazi i pada Allahu dž.š na sedždu – ističe Salem ef. Ćemo.